Gazdaság

2014.07.29. 16:20

Veszélyben a szőlők egész Zala megyében

Zalaegerszeg - Több, mint egy hete kisebb nagyobb megszakítással esik az eső. Hol megered, hol eláll, szinte mindennap.

Hajdu Péter

Meleg van, eső után a 25-30 fok közötti hőmérsékletben száll a pára, a várost körülvevő dombok, szőlőhegyek között alig látni reggelente a földről felszálló ködtől. Kedvenc időszak a gombabetegségeknek, a peronoszpórának, lisztharmatnak. Ahol fertőztek, sajnos már sokfelé meglátni a fürtön. A szürkés penésszerű bevonatot a bogyókon, a lisztharmatot, vagy a levélen a sárguló peronoszpóra foltokat. A szőlősgazda kémleli az eget, neki merjen-e állni permetlét keverni. Ha nem permetez, terjed a fertőzés, és szüretig nagy károkat okozhat a termésben. Ha nekiáll, és megered az eső, akkor kárbavész a munka és a drága vegyszer. A természet néha sarokba szorítja az embert.

A Henye-hegyen Életes Géza szőlősgazda permetezésre készül. Nehéz eltalálni a megfelelő időpontot, olyan gyakran esik az eső (Fotó: Katona Tibor)

- Már ötször permeteztem, utoljára lisztharmat elleni vegyszerrel is. Mégis találni sajnos a szőlőben lisztharmat fertőzést. De volt, aki kilencszer permetezett idén, aztán mégis elérte a fertőzés. Arra lejjebb meg elszáradtak a fürtök, először valamilyen rothadás indult meg, aztán megszáradtak a szőlőszemek. Tavaly közel ezer liter borom lett, akkor jól sikerült, de idén nem lesz olyan, mint tavaly - mondta a Henye-hegyi szőlőjében Életes Géza egerszegi szőlősgazda.

Elkezdte tölteni a motoros permetezőt, abban bízva, talán nem esik addig, amíg megszárad, felszívódik a leveleken a vegyszer.

A város közelében, a Csácsi-hegyen Kozma Péter is kinn volt kedden a szőlőjében, a magasra nőtt fiatal hajtásokat metszette le a tőkékről, úgy is mondják, tetejezte a szőlőt.

- Az utolsó permetezés előtti zöldmunkákat végzem el, körülbelül ezerhétszáz tőkén. Nálam is megjelent a lisztharmat, és ami még további gondot jelent, az, hogy sérves lett a szőlő, azaz kirepedtek a bogyók, és az ilyen sebeken utat talál magának a szürkerothadás. Az utolsó permetezéskor mindhárom betegség, a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkepenész ellen is védekezni fogok - mondta a elkövetkező terveiről az egerszegi szőlősgazda.

Kozma Péter tetejez, levágja a friss hajtásokat. Öt éve ebből a cabernet ültetvényből került ki az egerszegi díszpolgárok bora (Fotó: Katona Tibor)

Simon Zoltán, a Zalai Borvidék, valamint a Dél-Zalai Hegyközség elnöke elmondta, az egész borvidéken tapasztalható a lisztharmat fertőzése.

- Ha a lisztharmat megfertőzte a fürtöt, azt meggyógyítani már nem lehet, csak a növényt lehet védeni, a jövő évi szüretet biztosítani. A kén tartalmú permetszerekre ráírt dózis dupláját is lehet alkalmazni, de arra vigyázva, hogy 25 fok alatti hőmérsékleten történjen a permetezés, nehogy perzseljen a vegyszer. A peronoszpóra ellen már csak kontakt szerekkel szabad védekezni, de az is megoldás, ha a fiatal, peronoszpóra-foltos hajtásokat, leveleket letördeljük. A fürtökre ugyanis már nem jelent veszélyt a peronoszpóra. Most a botritisz, a szürkerothadás elleni védekezésre is oda kell figyelni, sajnos az erre alkalmas vegyszerek nagyon drágák. A szürkerothadás ellen nemcsak a fürtöket, hanem a fürtzónát is permetezni kell - adott néhány tanácsot Simon Zoltán.

A Zalaszentgróti Hegyközség elnöke, Bangó Bernadett elmondta, a 310 hektáros szentgróti hegyközség területén levő szőlőkben is a lisztharmat az idei fő ellenség. Sűrűbben kellett volna permetezni, de a gyakori esőzések miatt nagyon nehéz volt eltalálni a kezelés időpontját.

- Lisztharmat, peronoszpóra, rothadás ellen is kell permetezni, de a lisztharmat elleni egyik legjobb készítmény sokfelé már kifogyóban van a növényvédő szer raktárakból - említette az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!