Gazdaság

2014.07.09. 15:05

Számlák és adatok - Új szabályok vonatkoznak a számlakibocsátásra

Július 1-jétől hatályba lépett az a kormányrendelet, amely szerint a számlázó programokat használóknak a programmal kapcsolatos adatokat be kell jelenteniük a NAV-hoz.

Hajdu Péter

A rendelet azokra a vállalkozókra vonatkozik, akik október 1. után is használni akarják számlázó programjukat. Nekik november 15-ig kell számos megszabott részletet közölni az adóhatósággal.

Mint Kiss Ferenctől, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szolgáltatási tagozatának elnökétől, a számviteli ügyekkel, könyveléssel foglalkozó bt. ügyvezetőjétől megtudtuk, egyelőre szinte senki sem tud a kötelezettségről, annyira friss.

Kiss Ferenc: Újabb adminisztrációs kötelezettség lesz. Fotó: Archív

– Helyesebb lett volna, ha a számlázási programok készítői számára szabtak volna jelentési kötelezettséget. Nagyon sokan használnak ilyen programokat, ráadásul sokféle számlázási program létezik. Ezek után külön-külön adatot szolgáltatni újabb jelentős adminisztratív teherként fog nehezedni a vállalkozókra. Ráadásul egyelőre aki teljesíteni akarja e bejelentési kötelezettséget, az sem tudja, mert nem készült hozzá megfelelő formanyomtatvány. De az is elképzelhető, hogy ezt elektronikus úton kell majd teljesíteni, és azt sem tudni, hogy ennek lesz-e valamilyen költségvonzata – mondta többek között Kiss Ferenc.

A friss hírre a Cégblog nevű portál összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat. Többek között azt, hogy mind a használat kezdetét, mind pedig a használat befejezését be kell jelenteni az adóhatóságnak. Jelenteni kell a program nevét, azonosítóját, a fejlesztő nevét és ha van az adószámát.

Aki online számlázó rendszert használ, mert a rendelet szerint az is számlázóprogram, az köteles jelenteni a rendszer nevét, elérhetőségét, az online számlázási szolgáltatást nyújtó nevét, a rendszer igénybe vételének kezdő időpontját. Felhívják a figyelmet, nagyon fontos, hogy számlázó prog-ram értékesítésekor fel kell tüntetni a vevő adószámát a számlán. A szabályok közé tartozik az is, hogy a számlázó program csak olyan funkciókat hajthat végre, amiket a felhasználói dokumentáció ismertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!