Gazdaság

2014.02.24. 17:20

Vizsgálják a haszonélvezetet?

Az új földtörvény május elsején akkor is hatályba lép, ha arra az unió bizottsága nem üti rá a pecsétet – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egy vasárnapi sajtótájékoztatón.

Hajdu Péter

A miniszter a hétfő reggeli a rádió krónikában is elmondta: a tisztánlátás értekében vizsgálatot rendelt el a magyar földekre megkötött osztrák haszonélvezeti szerződésekkel kapcsolatban Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyében.

Ennek alapján a földhivatalok a mezőgazdaság más szakigazgatási szervezeteivel együtt áttekintik a termőfölddel kapcsolatos haszonélvezeti szerződéseket. A vidékfejlesztési tárca vezetője azt is közölte, hogy a haszonélvezeti szerződések vizsgálata hétfőn, azaz tegnap kezdődött az említett négy dunántúli megyében.

Ezzel kapcsolatban felhívtuk dr. Mészáros Leventét, a Zala Megyei Kormányhivatal Földhivatalának vezetőjét, s azt kérdeztük, hogyan és milyen adatokat vizsgálnak az említett haszonélvezeti szerződések kapcsán. A hivatalvezető azt mondta, a megyei földhivatalhoz ezzel kapcsolatban nem érkezett semmilyen felsőbb utasítás.

– Reggel egy kollégám mondta, hogy hallott ilyesmit valahol, de én még a sajtóban sem hallottam. Annyit tudok mondani, hogy megjelent és kihirdetésre került a 2014. évi VII. törvény a termőföld tulajdonjogának megszerzését vagy használatát korlátozó jogszabályi rendelkezések kijátszására irányuló jogügyletek feltárásáról és megakadályozásáról. A törvény a jogszabály szerint a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba – mondta.

Az pedig március közepe előtt néhány nappal várható, az említett jogszabályban pedig elsősorban az ügyésznek van feladata, s a földhivatalra vonatkozóan közvetlen feladatot nem szab ki. A földhivataloknak egyébként rálátásuk van a föld haszonbérleti szerződésekre, de mint a miniszteri interjúban elhangzott, a haszonélvezeti szerződések ellenőrzéséről van, vagy lesz szó. Ezeket nem kellett kötelezően bejelenteni, és ha nincsenek bejegyeztetve, akkor nem tud róluk senki. Hiszen az úgynevezett zsebszerződéseknek éppen ez az ismérve, hivatalosan nem tudni róluk.

Annyi azonban biztos, hogy az új földtörvény megszünteti május elsejétől e létező vagy nem létező haszonélvezeti jogokat, amik nem közeli hozzátartozók között jöttek létre. Hogy mit vizsgálnak addig is a hivatalok, úgy látszik, nemcsak mi nem tudjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!