Gazdaság

2013.12.19. 11:40

Ökoturisztikai látogatóközpontot épül Gyenesdiáson

Az ökoturizmust jelentősen szolgálja majd a látogatóközpont, melynek csütörtökön ünnepélyesen tették le az alapkövét, s a Természet Háza nevet viseli majd.

Sámel József

A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése Darnay-Dornyai Béla öröksége nyomány című projekt részeként épül meg a látogatóközpont a Faludi-síkon. A Bakonyerdő Zrt. európai uniós pályázaton 296 millió forint támogatást nyert a teljes projektre.

- Az induláskor úgy számoltunk, hogy a társaságunk húszmillió forinttal járul hozzá a látogatóközpont beruházáshoz, a tervezéskor kiderült, hogy valószínűleg az ötvenmilliót is meghaladja majd a saját összeg. Ez azonban nem baj, hiszen azt szeretnénk elérni, hogy a Természet háza a lehető legjobb legyen, s minden igényt kielégítsen - fogalmazott beszédében Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója, akitől megtudtuk: a létesítmény 150 millió forintba kerül, június végére elkészül, s a berendezése után szeptemberben avatják majd. - Hatszáz négyzetméteren állandó és időközi kiállítások várják majd az érdeklődőket, akik a modern technika révén is számos ismeretet szerezhetnek. Szeretnénk, ha a Természet Háza a mellette lévő Festetics Imre Állatparkkal összhangban működne.

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója és Novákné Szőke Anett, a társaság marketing vezetője előkészíti Természet Háza időkapszuláját, melybe lapunk csütörtöki száma is belekerült (Fotó: A szerző)

Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere örömét fejezte ki, hogy közel húsz éves álma válik valóra a településnek a látogatóközponttal. Úgy fogalmazott, hogy a jövőképbe kiválóan illeszkedő épület a Keszthelyi-hegység kapuzata lesz, mely minden segítséget, információt megad a térség természeti szépségeiről az érdeklődőknek: turistáknak, iskoláknak, civil szervezeteknek. Hozzátette: Darnay-Dornyai Béla is büszke lenne a beruházásra.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke köszönetet mondott a projekt megvalósításáért, s annak fontosságát hangsúlyozta: Kiemelte: a Balaton üdülőkörzet fejlesztésére pályázati úton összesen 3,14 milliárd forint jutott az elmúlt időszakban, ebből 2,7 milliárd a Keszthely-Hévíz térséget szolgálta. Ebből sikerült elnyerni a gyenesdiási projektet is. Úgy fogalmazott, hogy a látogatóközpont és a program az jelentősen szolgálja a térség ökoturizmusát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!