Gazdaság

2013.12.15. 18:15

Harmadik ütem

Negyven százalékkal csökkentek a hazai energiaszektorban a fejlesztések a 2010-es szinthez képest, pedig a szakértők szerint már akkor is alacsonyabb volt a ráfordítás a szükségesnél.

Arany Horváth Zsuzsa

Az energiaszolgáltatás költségeinek felét a továbbító hálózat fenn- és karbantartása teszi ki, negyedét az erőművi berendezések működtetése. Az importált gázt világpiaci listaáron kell megfizetnie a szolgáltatónak dollárban vagy euróban.

Már májusban 200 állás szűnt meg például a dél-alföldi áramszolgáltatónál. Akkor, amikor az új árszabályozás szerint 10 százalékkal csökkentek a lakossági fogyasztói árak, amikor megjelent a közműadó, illetve az energiaszolgáltatók társasági adója (több elemből összetevődően) 50 százalékra emelkedett.

A kéményseprési díjak is csökkentek az év közepétől, Vidra Zoltán, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének elnöke akkor elmondta, a 2000 forintban megállapított egységdíj csak a bérköltségre elég, a szolgáltatás dokumentációs, ügyfélforgalmi, gazdálkodási és technikai feltételét biztosító háttere nem lesz fenntartható. A kéményseprő cégek zömmel önkormányzatiak, vagy magyar tulajdonú kisvállalkozások.

A hét végén látott napvilágot a hír, a rezsicsökkentés harmadik ütemére készül a kormány, erre már létre is hoztak egy háromtagú, politikusokból álló munkacsoportot. Ők fogják vizsgálni, hol lehet még csökkenteni a lakásfenntartási költségeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!