Gazdaság

2013.09.25. 17:41

Városvezetői céglátogatás az Euro-Geo Kft.-nél

Zalaegerszeg - Nagy pontosságú anyagmegmunkálásra alkalmas CNC esztergagépet állított üzembe nemrég az Euro-Geo Kft. E 18,8 millió forintos gyártástechnológiai fejlesztésről is szó esett a városvezetők és a cég ügyvezetőjének szerdai találkozóján.

Még a múlt évben indította el a zalaegerszegi városvezetés azt az üzemlátogatás-sorozatot, amelynek elsődleges célja a gazdaságélénkítés, valamint az önkormányzat és a helyi vállalkozások közötti kommunikáció erősítése. Gyutai Csaba polgármester, Doszpoth Attila alpolgármester és dr. Háry András gazdasági tanácsadó  a legtöbb helyi adót fizető cégeket keresi fel, és egyebek közt arról folytat tárgyalásokat, hogy a város mivel tudná segíteni a gazdasági társaságok fejlődését.

Gyutai Csaba (balról), Háry András és Magyar Dezső az Euro-Geo Kft. üzemében. Előtérben a cég által gyártott speciális állványok. Fotó: Katona Tibor

A szerdán felkeresett Euro-Geo Kft. elsősorban építőipari és geodéziai műszerállványok gyártásával foglalkozik, termékeit (évente mintegy 40 ezer darabot)  a német tulajdonostárs, a Gottlieb Nestle GmbH értékesíti a világpiacon. Az Euro-Geo jelenleg 34 embert foglalkoztat, és éves szinten 600-700 millió forintos árbevételt ér el, ezzel a száz legnagyobb adófizető közé tartozik a megyeszékhelyen. Magyar Dezső ügyvezető elmondta: a közelmúltban fejlesztettek ki egy új, nagyon masszív, terepre tervezett tartóállványt, amely lézerszkenner rögzítésére alkalmas. Egy másik prototípusuk pedig az úgynevezett csatornaállvány; ezzel a „kis fúrótoronyra" hasonlító eszközzel 5-6 méter mélységbe lehet leereszteni a szkennert.

– A világpiacon a legnagyobb vetélytársaink a kínaiak és az indiaiak, akik gyakran elképesztő árakkal jelennek meg. Ennek ellenére bírjuk a versenyt, az utóbbi időben a lassú, de folyamatos forgalomnövekedés jellemzi a vállalkozást – fejtette ki Magyar Dezső.

A találkozón elhangzott: a MOM (Magyar Optikai Művek) vezető mérnökei és a német Gottlieb Nestle GmbH menedzsmentje alapította a céget a rendszerváltást követően. Jelenleg 50 százalékban magyar, 50 százalékban német tulajdonban van a vállalkozás. Az Euro-Geo Kft. önállóan végzi a műanyagöntést, a szerszám- és a terméktervezést, illetve egy kuriózum is köthető a céghez: az optikai eszközeivel világszerte elismert Leica vállalat tartóállványai kizárólag itt, a zalaegerszegi üzemben készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!