Gazdaság

2013.08.21. 19:34

Emelkedtek a termelői árak

Zalaegerszeg - Júniusban a mezőgazdasági termelői árak 6,5%-kal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal minap közzétett gyorsjelentésében.

Zalai Hírlap

Az élő állatok és állati termékek ára 6 százalékkal, míg a növényi termékeké 6,8 százalékkal növekedett. Az első félévben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 6,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában kimutatott árszintet.

2013 júniusában a gabonafélék ára 9,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az idei termésű gabonák értékesítése még nem kezdődött meg, az árak ennek ellenére az előző hónaphoz képest csökkentek, több mint 5 százalékkal.

Az ipari növények ára 6,3 százalékkal nőtt az előző év júniusához mérten, ezen belül az olajos növények ára például 4,1 százalékkal lett magasabb. A burgonya árindexe idén júniusban 121,3 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A zöldségfélék ára lényegében nem változott (0,3 százalékkal emelkedett) júniusban. A legszámottevőbb termék ebben az időszakban a zöldborsó, aminek az ára 0,6 százalékkal nőtt, nagy súllyal szerepel még a zöldpaprika és a paradicsom, az előbbi termék ára 8, az utóbbié 19 százalékkal csökkent.

A meggy árának csökkenése határozta meg a júniusi gyümölcsárindexet, ami így 8,1 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A vágóállatok termelői árszintje júniusban 3,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha felvásárlási ára 19,6 százalékkal csökkent. A baromfi árnövekedése továbbra is kiemelkedő, 9,5 százalék. A vágósertés termelői árának növekedése tavaly júniusban 20,7, idén már csak 1,6 százalék volt. Idén a vágósertés havi felvásárlási ára átlagosan 390 és 395 Ft/kg között volt, kivéve májusban, amikor 382 Ft/kg, de júniusra 391 Ft/kg-ra emelkedett.

2013 júniusában az állati termékek ára 12,8 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához mérten. A tej termelői árindexe 15,9 százalékkal nőtt. A tojás árindexe 4,7 százalékkal emelkedett az előző hónapok csökkenése után. ami a bázis és a tárgyév ellentétes ármozgásából adódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!