Gazdaság

2013.07.02. 14:40

Az őszi árpa felét levágták

Zalaszentlászló - Néhány próbavágás erejéig már júniusban is arattak a gazdálkodók. A hét végétől azonban a sok napsütés hatására felgyorsult az érés, és megyénkben is beindult az őszi árpa folyamatos aratása. Összesen 4794 hektáros vetésterület várja az aratókat, s ha megmarad a jó arató idő, azaz nem esik az eső, a hét végéig befejeződhet az őszi árpa aratása.

Hajdu Péter

Érdeklődésünkre Horváth Gyula, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelési Igazgatóságának vezetője elmondta, az említett megyei vetésterületnek körülbelül a felével végeztek is e néhány nap alatt az aratók. Megyén belül azonban jelentősek az eltérések, mind az aratás állása, mind az átlaghozamok tekintetében. Zalaszentgrót térségében az árpa 70 százalékát learatták, Lenti környékén pedig most kezdik a munkát.

- Eddig a legjobb termésátlag, hektáronként 5,6 tonna a zalaegerszegi körzetben termett, ahol több mint ötven százalékát betakarították az őszi árpának. Ezek az első terméseredmények azonban még változnak az aratás végéig. Zalaszentgrót térségében pedig a legalacsonyabb a termésátlag. Az őszi árpa aratás 70 százalékánál tartanak, 4,2 tonnás átlagterméssel. A megyei termésátlag az árpa aratásának körülbelül felénél 5,2 tonna, ami jónak számít, a tavalyi átlagtermésnél egy tonnával magasabb. Eltérőek megyén belül az adottságok, Lenti térségében például még elég magas, 15-16 százalékos volt a napokban a szemek víztartalma, ezért kezdik csak most az aratást - mondta Horváth Gyula .

Az igazgató elmondta még, hogy ha az időjárás a jelenlegihez hasonlóan kitart, akkor szép sorjában folytatódhat a többi kalászos aratása is. A gazdaságokban folyik, illetve már meg is történt az őszi káposztarepce állományszárító permetezése, és a hét végén sok helyen a repce aratásával folytatódik a munka. Idén valószínűleg nem ér egybe a repce és a búza aratása, a kenyérgabonával még várni kell egy kicsit. Azonban az olajos növény betakarítása után valószínűleg a búzatáblákba indulhatnak már kombájnok.

Nádasi János gazdálkodó hétfőn végzett a saját földjén, most bérben arat másnál. Az őszi árpa terméssel ő is elégedett, de az árával nem. Fotó: Katona Tibor

Balogh Rudolf, a baki Agrocentrum Kft. vezetője termelő partnereik körében nagyon jó eredményekről hallott az árpa termést illetően. Mint elmondta, az első eredmények 6-7 tonnás hektáronkénti átlagtermésekről szólnak. Érdeklődésünkre, anyagi oldalról mit várhatnak a gazdálkodók, azaz milyen árakat mutat a terménytőzsde, elmondta, az időjárás konszolidálódása után Európában lefelé tendálnak az árak, továbbá azért is, mert az őszi kalászosok terméskilátásai máshol is jónak ígérkeznek.

- Tavasszal 50 ezer forintos centrumár kezdett kialakulni, de az aratás elejéig ez már a 45 ezerhez közelített. A szakma azt szeretné, ha itt megállna az ár, de a jó terméseredmények lehet, hogy még lejjebb viszik. Ennek az állattenyésztők nyilván örülnek, hiszen a takarmányárak csökkenését eredményezi. A növénytermesztők szerették volna, ha az 50-55 ezer forintos takarmányár úgy árpából, mint búzából megmarad - mondta Balogh Rudolf.

A megye szinte minden részén fogyott az árpa a táblákról. Zalaszentlászló határában Nádasi Jánossal találkoztunk, aki éppen végzett egy kisebb terület aratásával.

- Tegnap kezdtem meg az aratást a saját, tíz hektáros árpámban. Eddig nagyon jók az eredmények, itt a környéken öt, öt és fél tonnás termések várhatók haktáronként. Érett az őszi árpa, helyenként van olyan probléma, hogy a viharos szélben megdőlt a növény. Ott újra hajtott, vannak zöld szemek, de összességében szép a termés. Arra azonban nagyon vigyáznak a felvásárlók, hogy túl nagy haszonra ne tegyünk szert - utalt a csökkenő árakra a gazdálkodó, aki éppen Bodor Ferenc 2,2 hektáros őszi árpa tábláját aratta le, ahol több falubeli gazdálkodóval is találkoztunk. A termés mennyiségével és minőségével elégedettek, csak az árával nem.

- Egy alföldi terménykereskedővel beszéltem, feléjük 43-47 ezer forintért megy az árpa tonnája. Itt csak 41 ezer forintot ígérnek érte. Egyelőre nem is adjuk el, Van egy ismerősünk, akinél tárolhatjuk, közben bízunk a jobb jövőben - mondta többek között Bodor Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!