Gazdaság

2013.07.04. 17:28

A duális mérnökképzés

Zalaegerszeg - A duális mérnökképzés eddigi tapasztalatairól rendeztek konferenciát csütörtökön Zalaegerszegen, a Felsőoktatási Centrumban.

Szabó Judit

A duális képzés célja, hogy a hallgatók tanulmányaik során minél több időt töltsenek vállalatoknál, így az oktatásuk sokkal gyakorlatorientáltabb lesz. A magyar felsőoktatásban eddig is volt lehetőség duális képzések indítására, törvény nem tiltotta, de nem is szabályozta. Most időszerűvé vált a jogszabályi háttér megteremtése, hangzott el a konferencián, amelyet dr. Alpár Tibor, a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának dékánja nyitott meg. Köszöntője után Balaicz Zoltán alpolgármester beszélt arról, hogy az önkormányzat támogatja a zalaegerszegi műszaki felsőoktatást, s bízik benne: ki tudják terjeszteni a képzést, mert nő a mérnökök iránti kereslet a munkaerőpiacon.

A rendezvényen dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára elmondta. hogy dolgoznak a duális képzések jogszabályi hátterének megteremtésén. Meghatároznák, hogy egyáltalán mi minősül duális képzésnek. azért is, mert a jelentkezők számának növekedésével félő, hogy ezen a piacon is megjelennek a „sarlatán képzők". Nem akarják ezt a képzési módot minden területre kiterjeszteni, a műszaki, informatikai és agrár területek jöhetnek szóba. A mostani elképzelések szerint azt tekintenék duális képzésnek, amelyben a gyakorlati órák legalább fele külső gazdasági szervezetnél folyik (ez 45 kreditet, 1350 órányi képzési anyagot jelent). A hallgatóval kötelező lenne munkaszerződést kötni.

Mihálka Gáborné, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főosztályvezetője a szakképzés és a felnőttképzés szabályaiban bekövetkezett változásokról beszélt a tanácskozáson, majd a hazai duális képzések tapasztalatait összegezték az előadók. Magyarországon három helyen, Kecskeméten, Győrben és Zalaegerszegen indult ilyen oktatás.

Az első év zalaegerszegi eredményeiről dr. Varga Mihály egyetemi tanár, a Gépészeti és Mechatronikai Intézet igazgatója és dr. Németh Árpád, a Zalaegerszegi Műszaki Képzési és Kutatási Központ képzési igazgatója számolt be. Tavaly 13 hallgató kezdte meg a duális képzést kilenc céggel szerződve. Azért választották ezt a lehetőséget, mert jelentős ösztöndíj társul hozzá, és úgy vélik, biztosan el tudnak majd helyezkedni. A hallgatók hozzáállása az átlagnál jobb volt, vállalati beilleszkedésük jól sikerült. Egy kivétellel teljesítették a követelményeket, s hárman kiléptek a képzésből. A cégek jelezték, továbbra is szívesen részt vesznek a programban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!