Gazdaság

2013.05.29. 16:49

Apró lépések az M9-es gyorsforgalmi út építése felé

Nem szerepel kellő súllyal, lényegében nincs feltüntetve a nemzeti közlekedési stratégiában az M9-es autópálya. Ez is szóba került az M9 Térségi Fejlesztési Tanács soros ülésén.

Arany Gábor

Erre a tényre az egerszegi megyeházán szerdán délelőtt tartott összejövetelen a Somogy megyei önkormányzatot képviselő Fábián Éva hívta fel a grémium figyelmét. Nos, tény a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ anyagában az szerepel, hogy a 2014-2020. között tervezhető közúti nagyprojektek rangsorában a 0-7 szavazatú indokoltsági skálán az M9 Szombathely – 8-as főút szakasz 2, míg az M8-Nagykanizsa etap 0 értéket kapott.

Erre reagálva a tanács elnöke, Manninger Jenő javasolta: levélben hívják fel a döntéshozók figyelemét a beruházás stratégiai fontosságára. Manninger Jenő javasolta a beruházásban érintett megyei önkormányzatok képviselőinek azt is, hogy a megyék fejlesztési terveiben szintén szerepeltessék az M9-es beruházást. Ez most még nincs mindenhol így.

A gyorsforgalmi úttal kapcsolatos munkálatokról szólva Bodó Imre, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházás vezetője arról számolt be, hogy a Szombathely-Vasvár közötti szakasz előkészületei megkezdődtek. Azaz a környezetvédelmi hatásvizsgálat és engedély megszerzése érdekében elkezdődött a közbeszerzési eljárás. A Vasvár-Nagykanizsa szakaszra pedig az előbb említett eljárásokon túl hatásvizsgálatot is akarnak készíttetni, mert itt nincs még elfogadott nyomvonal. Itt is elindult a közbeszerzési eljárás. Véleménye szerint mindkét esetben ezek 2014 végére készülhetnek el, és utána nyújtják be környezetvédelmi engedélyezésre. A harmadik előkészítés alatt lévő szakasz - Kaposvár-Szekszárd - esetében a környezetvédelmi engedélyezési tervig jutottak. Úgy látja, hogy 2015 végére megszerezhető lesz a Kaposvár és Bonyhád közötti szakaszra az építési engedély.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!