Gazdaság

2013.01.28. 18:22

Stagnáló lakásvásárlások

Zalaegerszeg - Tavaly sem fordult meg országosan a több éve tartó trend, minimálisan, de tovább csökkentek a lakásárak. A Földhitel és Jelzálogbank (FHB) kimutatásai szerint a harmadik negyedévben 1 százalékkal mérséklődtek az árak.

Hajdu Péter

- Az előző évihez képest tavaly már minimális volt az árak változása, térségünkben az árak és a forgalom szempontjából is a stagnálás volt a jellemző - mondta Taar Ottó, egy ingatlanközvetítő cég zalaegerszegi irodavezetője.

Az elmúlt öt-hat évre visszatekintve azonban már a tavalyi stagnálás is kedvező jelként értékelhető az addigi forgalomcsökkenés után. Ugyanis, mint az ingatlanforgalmi szakember elmondta, míg 2008 előtt Zalaegerszegen évente összesen 1000-1100 lakás cserélt gazdát, addig piaci információik szerint tavaly összesen alig több, mint 400.

- Összetett dolog a lakásár, sok tényezőtől függ, például elhelyezkedéstől, az ingatlan korától, felújítottságától. Zalaegerszegen a tízemeletes épületekben levő lakások például 100 ezer forint körüli négyzetméter árakon keltek el, plusz-mínusz 10-15 százalékos szórással. A zömében négyemeletes házakban levő egyedi fűtéses ingatlanok esetében már magasabb, 110-120 ezer forintot lehetett alapul venni. Tapasztalatom szerint a legkeresettebb ingatlanok az újabb, tehát 2000 körül épült, cirkofűtéses, jó felszereltségű lakások. Ezeknek 160-200 ezer forint között mozog a négyzetméterenkénti ára - mondta a tavalyi forgalom gyakoribb árkategóriáiról.

Fotó: Katona Tibor

A tavalyi, mintegy 400 megyeszékhelyi értékesítésből a leggyakoribb lakásérték 7-9 millió forint között mozgott, és az ennél olcsóbbakra volt kereslet. Mint a szakértő elmondta, a megyeszékhely térségében már 2 millió forintért is lehetett családi házat venni. Jelentősebb mennyiséget képviselt még a megyeszékhelyen a 11-15 millió forintos adásvétel, de 17-20 millió forinton felül ritka volt a vásárlás.

Arra a kérdésre, miért nem tud bővülni a piac, Taar Ottó elmondta:

- Új lakásépítések 2006 óta szinte nincsenek. De így is lenne kínálat. Elsősorban a devizahitelben eladósodottak közül sokan értékesítenék a lakásukat, hogy kifizessék a tartozásaikat, és kisebbe költözzenek. Azonban olyan alacsonyak az ingatlanárak, hogy nem kapnák meg a törlesztéshez szükséges összeget. Az alacsony piaci árak ebből a szempontból a lehetséges forgalom nagy részét visszafogják.

Emellett az alacsony forgalom legfontosabb okai között említhetők a kis jövedelmek, a hitelek hiánya, illetve a vásárlók részéről a hiteltől való félelem. A hitelek és támogatások szempontjából azonban kedvező változásokat említett.

- A kamattámogatott hitelekben kedvező változás tapasztalható idén. Egyrészt az alapkamat is csökkenő tendenciát mutat, ennek köszönhetően már nagyon kedvezőek a forinthitelek. Azt tapasztaljuk, hogy kezd az emberek bizalma visszatérni. Most egy államilag támogatott hitelt már 8 százalékos kamatra is lehet igényelni - mondta.

A lakáspiac élénkítésének állami hitelkínálati (szocpol és kamattámogatás) pillére működik, ráadásul ez év januárjától a lakástámogatások több eleme előnyösen változott. Az Otthonteremtő lakáshitel kamattámogatása növekedett, és öt éven keresztül állandóvá vált. A támogatott hitelösszeg új lakás vásárlásakor 15 millió forintra - használt lakás vásárlása, korszerűsítése és bővítése esetén 10 millió forintra - emelkedett.

Taar Ottó elmondta, információik szerint Nagykanizsa térségében a megyeszékhelyinél is kisebb volt a forgalom. A Balaton térségében a 15 milliós, vagy annál olcsóbb nyaralókra volt kereslet. Hévíz forgalom szempontjából kiemelkedő területnek számít, ott elsősorban a jól felújított, nagyobb értékű üdülőkre mutatkozott jelentős orosz kereslet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!