Gazdaság

2013.01.21. 17:38

Cégek: pár nap maradt az adatbejelentésre

Fontos határidőre kell ügyelniük azoknak a cégeknek, amelyeket 2012. márciusa előtt jegyeztek be. Idén február 1-ig eleget kell tenniük adatkiegészítési és okiratcsatolási kötelezettségüknek.

Horváth A. Attila

Az érintettek köréről és az eljárás menetéről a Zalaegerszegi Törvényszéktől kértünk tájékoztatást. Dr. Beznicza Árpád sajtószóvivő jelezte: a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény szabályai 2012. március 1-jei hatállyal módosultak annyiban, hogy ettől az időponttól a cégek kötelesek bejelenteni a vezető tisztségviselők és a tagok születési idejét, adószámát. A külföldi, Magyarországon lakóhellyel nem rendelkező, a cégadatokban szereplő személyek esetében közölni kell a kézbesítési megbízottak adatait, valamint a kézbesítési megbízásra és annak elfogadására vonatkozó okiratokat be kell nyújtani a cégbírósághoz.

- Valamennyi cégnek be kell nyújtania továbbá a székhely, telephely és fióktelep használatának jogszerűségére vonatkozó nyilatkozatot. Azok a cégek, amelyek bejegyzése 2012. március 1-jét megelőzően megtörtént, és ezekkel az adatokkal nem rendelkeznek, illetve az okiratokat nem nyújtották be, az adataik első módosításakor, de legkésőbb 2013. február 1-ig  kötelesek az adatkiegészítési, illetve okiratcsatolási előírásnak eleget tenni. Mindezeket változásbejegyzési kérelemként jogi képviselő útján kell teljesíteni, az okiratokat pedig mellékletként legalább teljes bizonyító erejű magánokirati formában kell benyújtani. A bíróság eljárása mentes az illeték és a közzétételi díj alól - tájékoztatott a szóvivő.

A cégbírósághoz kell benyújtani az adatokat és az okiratokat (Illusztráció: Katona Tibor)

További változás, hogy a cégnévben "állami" vagy "nemzeti" jelző csak abban az esetben szerepelhet, ha többségi állami befolyás alatt áll a cég. A cégnévnek továbbá egyértelműen különböznie kell a közhatalmi és közigazgatási szervek hivatalos és köznyelvi elnevezésétől. Azok az egyéni cégek pedig, amelyek még korlátolt mögöttes felelősséggel működőként vannak bejegyezve, szintén 2013. február 1-jéig kötelesek létesítő okiratuk módosításával e működést megvalósítani vagy gazdasági társasággá átalakulni.

Azokkal a cégekkel szemben, amelyek kötelezettségüket nem teljesítik, törvényességi felügyeleti eljárásnak van helye, mely során 100 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő pénzbírság is kiszabható - emlékeztetett a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!