Gazdaság

2013.01.03. 15:12

A Match kivonul, a Coop bővít

Zalaegerszeg - Mint már ismert, kivonul Magyarországról a Profi és Match áruházlánc. Zala megyében az utóbbi élelmiszerlánc van jelen, négy áruháza működik egyelőre a megyében.

Hajdu Péter

Veszteségei, és feltehetőleg a multi áruházláncokra kivetett különadó miatt döntött úgy a brüsszeli központú, Louise Delhaize csoport, hogy a birtokában levő Match üzletlánccal kivonul az országból. A tavaly nyártól csepegtetett információk szerint a két magyar tulajdonú áruházlánc, a CBA és az egyik legnagyobb hazai kiskereskedelmi franchise rendszer, a Coop Csoport tagvállalatai vásárolják fel a külföldi láncot, ami részben már meg is valósult. Korábbi híradások szerint január végéig szerették volna az üzletet lebonyolítani, de ez már nem valószínű, sok helyen még várat magára.

Összesen 62 darab, többségében vidéken működő Match és Profi bolt kerül a Coop Csoport tagjainak birtokába, s ezzel a coop-hálózat teljes területe mintegy 56 négyzetméterre bővül országosan, amiből az eladótér 27 ezer négyzetmétert foglal majd el. A CBA többnyire a fővárosi üzleteket vásárolja meg.

Utánanéztünk, Zala megyében jó ütemben ment eddig az eladás. A megyében négy Match áruház található, kettő Zalaegerszegen, és egy-egy Keszthelyen, illetve Hévízen. Az egerszegi, kertvárosi Match-áruház a Coop Csoport pécsi központú tagjához, a Mecsek Füszért Zrt.-hez került, ahol Nagy Lajosné kereskedelmi vezérigazgató érdeklődésünkre elmondta:

- A Mecsek Füszért a Match-vásárlás után 180 saját üzemelésben levő üzlettel rendelkezik, ezek közül kettő van Zalában. Mindenképpen a nagyobb kategóriájú, nagy forgalmú üzleteink közé fog tartozni a nemrég megvett,kertvárosi áruházunk.

Arra a kérdésünkre, a váltás, s annak megfelelő átalakítást mikor láthatják a vásárlók, elmondta, hálózatuk az elmúlt két évben kialakított, új coop-arculat szerint alakítják át hamarosan, és ezzel együtt a csoport közel 750 saját márkatermékének megjelenése jelent nagy változtatást.

- A Coop Csoport úgy állapodott meg a Match-csal, hogy az átvétel pillanatában foglalkoztatott valamennyi dolgozót jogfolytonos munkaviszonnyal vesszük át, számukra ez a lehető legjobb megoldás, nem szakad meg a dolgozók jogviszonya - közölte a kereskedelmi vezérigazgató.

Kérdésünkre, mikor kerül sor a váltásra, Nagy Lajosné elmondta, a Mecsek Füszért a zalaiakkal együtt 9 Match-áruházat vásárolt meg, és ez már versenyhivatali eljárást igényel. A VH hozzájárulásának megérkezése után néhány nap alatt szeretnék lebonyolítani az átvételt.

Az egerszegi kertvárosi Match-áruház is elkelt már, a vevő még a Versenyhivatal jóváhagyására vár, s utána lekerül a régi név (Fotó: Pezzetta Umberto)

A keszthelyi és hévízi Match áruház vevője a keszthelyi Georgikon Coop Zrt. Kovács Gábor elnök-igazgató érdeklődésünkre közölte,  az elmúlt öt esztendő alatt folyamatosan fejlesztették a hálózatukat, ez idő alatt 12 egységgel, 31-re növekedett az általuk működtetett üzletek száma. Várhatóan ez évben elérik, talán meg is haladják a 3 milliárd forintos forgalmat.

- Mi is átvettük az üzletekkel az ott dolgozókat, amit egyébként természetesnek vettünk, hiszen többségükben régi, nagy tapasztalattal rendelkező, Csemegés múltú munkaerőről van szó, szükségünk van a szakértelmükre, munkájukra - mondta a cég vezetője.

Hozzátette, mindkét egységet felújítják, új nyílászárókkal, portállal látják el, technológiai korszerűsítést is végeznek bennük, továbbá mindkettőben presszót alakítanak ki, és bővítjük a szolgáltatások körét.

-  A két üzlet a nagyobb boltjaink közé fog tartozni, várhatóan az alapterületük mellett forgalomban is sikerül őket az első harmadba juttatni. Reális elvárás a két üzlettől, akár 500-600 millió forintos forgalom elérése, amit természetesen nagymértékben befolyásolni fog a fizetőképes kereslet további alakulása, a trafik-törvény hatása, illetve a plázastoppal kapcsolatos további kormányzati intézkedések következményei is - tette hozzá Kovács Gábor.

Zalaegerszegen, a mozi melletti Csemege Match sorsáról egyelőre nem tudni biztosat. A Coop első körben csak tulajdont vásárolt, s az említett áruházat a Match a Zala Centrum Kft.-től bérelt ingatlanban működteti. Az ingatlantulajdonos cégnél érdeklődve azt a választ kaptuk, hogy az áruházláncnak hosszabb idejű bérleti szerződése van még érvényben. Ezt a helyzetet rendezendő, még folyamatban vannak a tárgyalások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!