Gazdaság

2012.10.28. 22:37

Aszály után az áfahiány gyengít

Zalaegerszeg - Régen termett olyan kevés kukorica Zala megyében, mint idén. A tavalyinál kisebb termés azonban a többi, őszi betakarítású növényre is jellemző volt.

Hajdu Péter

Ennek nyilván az idei szárazság az oka. Mint a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságán megtudtuk, már csak a kukorica betakarításából van hátra néhány száz hektár. A múlt hét közepén regisztrált adatok szerint ugyanis a 49486 hektár teljes kukorica vetésterületből addig 48245 hektárról aratták le a termést, s azóta is folytatódott a munka, de a hátralevő mennyiség már nem befolyásolja érdemben az idei terméseredményt.

Zala megyében ezek szerint hektáronként valamivel több, mint 4,3 tonna termést hozott a kukorica. Mint érdeklődésünkre Fentős János, az igazgatóság földművelésügyi osztályvezetője elmondta, ennél kevesebb átlagtermés az ugyancsak nagyon aszályos 2001-ben és 2003-ban volt, akkor – mindkét évben – 3,9 tonnás átlagot adott a kukorica, tavaly pedig 5,7 tonnás volt az átlagtermés. Az utóbbi tíz év legnagyobb kukorica termését 2004-ben és 2009-ben takarították be Zala megyében. Azokban a csúcs években hektáronként 7,9 tonnás terméssel örvendeztette meg a növény a gazdálkodókat.

– Idén viszont nagyon keveset kellett szárítani a szemeket, az aratásnak már kedvezett a szárazság, gyorsan tudtak haladni a betakarítással – fűzte még az elmondottakhoz az osztályvezető.

Valamennyi őszi betakarítású növényre rányomta bélyegét az időjárás

Összehasonlításként a napraforgó átlagtermése tavaly 2,3, idén 1,9 tonna volt hektáronként. Szójából tavaly 2,1 tonna volt az átlag, idén 1,5 tonna, s bár a burgonyának a 300 hektáros területét figyelembe véve nincs nagy jelentősége Zala megyében, a terméseredménye annak is csökkent, a tavalyi 23 tonnával szemben 20 tonna termett átlagosan egy hektáron.

A kukorica utolsó hektárjainak aratásával egy időben vége felé tart az őszi vetés időszaka is, a 15948 hektárra tervezett őszi káposztarepcéből több mint 15000 hektáron került földbe a mag. Az osztályvezető elmondta, a repcevetés optimális időszakában, augusztus végétől szeptember közepéig nem volt csapadék, száraz magágyba került az olajos növény vetőmagja. Az utóbbi hetek esői azonban szépen rendbe hozták a repcét. Már csak az őszi búza vetése van folyamatban, mintegy 3000 hektáron kell még földbe juttatni a magot a tervezett 23 953 hektár terület elvetéséhez.

Mint érdeklődésünkre Simonfalvi Elemér, a keszthelyi integrátor cég, az Agrokem Kft. vezetője elmondta, nem lenne probléma, ha minden termelő eredménye az átlag körül mozogna. De a kukorica átlaga hatalmas megyén belüli eltérésekből alakult ki, 2-3 mázsa és 8-9 tonna között kell elképzelni a különbségeket. Ahol rossz volt a termés, ott pedig nemcsak a kukorica volt gyenge, hanem más is.


Simonfalvi Elemér elmondta még, a jó árak csak részben tudták kompenzálni a terméskiesést, mert időközben bevezették a fordított áfát. Ez újabb csapás volt a termelőkre. A forgalmi adót kivonták a termelésből, ami sok milliárdos tőkekivonást jelent. Korábban az áfa értékéből már finanszírozni lehetett az alapanyagok árát. Most nettó árát kapják a termésnek, abból kell az újrakezdés bruttó árait finanszírozni. Számos, kis tőkeerejű termelő ezért csődhelyzetbe került már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!