Gazdaság

2012.07.27. 07:24

A kánikula a kártevőket is gyengítette

A párás, meleg idő indokolttá teszi a szőlőben, kiskertben való védekezést.

Hajdu Péter

Az elmúlt, száraz kánikula után csapadékosabb időszak köszöntött be, ami a szőlőskertekben, kiskertekben aktuálissá teszi a a különböző kártevők elleni védekezést.

Mint érdeklődésünkre Szabó Béla, a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója elmondta, a korábbi, száraz, 30 foknál melegebb kánikula a növényvédelem szempontjából nem volt kedvezőtlen. A hőség a kártevők életműködését is gátolta, így kevesebb védekezés mellett is viszonylag kedvező helyzet alakult ki a növényvédelemben. Szőlő esetében a levélen a peronoszpóra és a lisztharmat helyenként enyhe fertőzését tapasztalták, a bogyókon nem. S mivel elég fejlettek, megvastagodott a héjuk, a peronoszpóra és a lisztharmat komoly veszélyt már nem jelent a szőlőbogyóra. A jelenlegi, csapadékosra fordult, párás időben azonban a termés és a vesszők megfelelő beérése érdekében fontos a leveleket megvédeni a gombabetegségek terjedésétől. Erre alkalmas kontakt hatású szerekkel célszerű védekezni. Érdemes megtartani a lomb üdeségét, amire a strobilurin hatóanyagú készítmények alkalmasak. Mint a szakember elmondta, a bogyókat viszont a továbbiakban a szürkepenész (botritisz) fertőzése veszélyezteti, a permetlé összeállításakor erre feltétlenül figyelmet kell fordítani. Továbbá arra is, hogy rajzik a szőlőmolyok második nemzedéke, és helyenként felszaporodtak a takácsatkák. Most hosszabb hatástartamú rovarölő szerek választását javasolja. A szőlő permetezésekor gondolni kell arra is, hogy a korai csemege fajták zsendülnek, s hamarosan érnek. A vegyszerek élelmezésegészségügyi várakozási idejére tehát figyelni kell.

Az almaültetvények esetében is csak a fa lombozatában tapasztaltak enyhe lisztharmat és varasodás tüneteket, kontakt készítményekkel elkerülhető a fertőzés terjedése, illetve a varasodás gyümölcsön való megjelenése. Az almamoly rajzása folyamatos, a levéltetvek és az atkák elleni védekezés is időszerű. Terjedőben van az amerikai lepkekabóca, ami ugyancsak hosszabb hatású rovarölő szer használatát indokolja. A molyok elleni védekezés a szilva esetében is aktuális. Kiskertben a paradicsomot a fitoftórától kell megvédeni rövid hatástartamú szerekkel, a káposztaféléket pedig a liszteske károsítja, és az apró szívogatók, a tripsz fajok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!