Gazdaság

2012.06.12. 13:48

Piacon a nyári vargánya

Zalaegerszeg - Noha kedden országos vásár is volt, s olyankor kiürül a zöldségpiac, most ott is élénk volt a forgalom.

Hajdu Péter

Még palántákat is kerestek, hiszen az elmúlt napok esőzései most kínálják az alkalmat az ültetésre. Az esők és a langyos idő azonban mást is megmozgatott. Erdőn, mezőn megélénkült a gombák életkedve, s ezzel együtt keddre megjelentek a vásárcsarnok emeleti karzatán, kijelölt helyükön a gombaárusok.

- Körülbelül egy hónapja lehetett már gombát szedni, csak kevesebbet. Néhány kilót kihoztam korábban is a piacra, de most kétségtelenül több van belőlük, nagyobb számban találni vargányát - mondta a gombaárus sor első asztalán kipakoló asszony. Szemmel láthatóan ő hozta kedden a legtöbb nagy vargányát. - Háromezer foritért adom kilóját, volt már drágább is idén. Galambicám most még nincs, talán péntekre találok - válaszolt egy vevőnek.

Az szinte természetes, hogy nem árulta el, hol szedte a vastag tönkű, húsos kalapú vargányákat. Mint mondta, azért sem akar bemutatkozni, mert rendszeresen járnak szedni, és már megszólták ezért a faluban.

- Nagyon sokat kell menni az erdőben, hogy megtaláljam a vargányát. És irigyek az emberek. A múltkor is megkiabáltak, azt mondták, összeszedem előlük.

Mellette Pajor Zoltánnénak nem voltak ilyen rossz tapasztatali, ő kisebb mennyiséget, de négy fajta kalapost árult. A származási helyről annyit közölt, az Őrségből hozta az áruját.

- Van vargányám, néhány galambicám, és nyúlicát, azaz rókagombát is szedtem, ezt a keveset egyben ötszáz forintért adom. A mezőről pedig itt csirkegomba - mondta, arra a kérdésre pedig, hogy meddig tart ez a hirtelen megérkező gombaszezon, szomszédjával együtt azt közölték, most még napsütés, meleg kell, és akkor a beázott földből még több kalapos nő ki.

A rókagomba volt a legdrágább

 A rókagomba (nyúlica) a kínálatból a legdrágább, a keddi piacnapon kilóját 3500 forintért mérték. Kétség kívül az egyik legfinomabb gomba, elkészítve is ropogós marad a húsa. Továbbá sokkal több munka, kutatás egy kilót szedni belőle, mint a vargányából, mivel kicsi. Így érvelt az egyik, nagyobb mennyiséget kínáló árus.

Tavaly is találkoztunk a gombaárusító helyen Bécs Miklós nyugdíjassal, aki most sem maradt el a keddi nagypiacról. Nála 2500 volt a vargánya, valamivel kisebbek voltak, mint a sor túlsó végén levő példányok.

- A kínálattól függ, mennyiért adom. A múlt héten négy ezer forint is volt már az ára, a rókagombáé is, mivel kevesebbet lehetett még találni. Ez már idei vargányából való szárítmány - mutatta a friss gombái mellett levő, celofánzacskókba lezárt, forgalmazási engedéllyel árusított csemegét. Mint mondta, a piacra csak kedvtelésből jön, otthon nagyobb tételben is foglalkozott a gombával. Tavalyig szárítót is üzemeltetett, de egy vállakozás azóta sem fizette ki a megvásárolt szárítmányt.

Az árusok csak gombaszakértői átvizsgálás után kezdhetik meg az árusítást, Szanyi István gombaszakértő korán reggeltől kinn volt a piacon.

- Sok eső volt az utóbbi napokban, várható volt, hogy beindul a gombaszezon. Ez az első igazi időszak, amikor már nagyobb mennyiséget hoztak ki a vásárcsarnokba. Az erdei gombák közül előbújtak a vargányák és a tinóru félék, a rókagomba, de a galambgombákból még csak kevés van. A mezőn növők közül pedig a szegfűgombát, más néven csirkegombát kínálják nagyobb mennyiségben. Csiperkéből még kevés van, az igazi időszakuk az ősz, de hamarosan előbújnak. Utóbbiaknak 30 fajuk létezik, és van köztük mérgező is, a sárguló csiperke. A tönkjét elvágva a vágásfelület gyorsan kénsárga színűre változik, és vegyszerszag árad belőle. Nem súlyosan mérgező, de rosszullétet, gombaundort okoz - mondta a gombaszakértő.


Szanyi István gombaszakértő kérdésünkre, milyen erősen mérgező gombára kell számítani ebben az időszakban, elmondta, természetesen a gyilkos galócára. Hozzátette, egyelőre még nem látott belőle, de az is nyári gomba. Bármikor felbukkanhat, nem árt az óvatosság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!