Gazdaság

2012.06.25. 05:53

Drágább a gyümölcs - A tavaszi fagy miatt idén kevesebb lett a termés

Bagod - Az idei tavaszi fagyok keresletet teremtettek a nyári gyümölcspiacon. Érik a ribiszke és a meggy, a térség egyetlen hűtőfeldolgozója az előző évekhez képest kevesebb alapanyagot dolgoz fel.

Hajdu Péter

– Április végén a bodzavirággal kezdtük az idei szezont. Ausztriába szállítottuk, ahol szörpöt készítenek belőle. Az igény jóval nagyobb volt, mint amit szállítani tudtunk, pontosan nem tudni miért, sokkal kevesebbet szedtek az emberek. Nemrég megkezdődött a ribiszke szezonja, és most már hozzák a meggyet is. A piros és a fekete ribiszkéből összesen 160 tonnát szeretnénk feldolgozni, meggyből pedig 100 tonnát – mondja Kovács Péterné cégvezető a hűtôházban.

Közölte, idén szinte minden gyümölcsből kevesebb van, ezért az átvételi árak is magasabbak valamivel a tavalyinál. A kereslet oka az idei emlékezetes májusi fagy. Az ország keleti részén hatalmas kiesést okozott a gyümölcsösökben, de Zalában is voltak fagykárok.

A beérkező ribiszkét tisztítástól, válogatástól függően háromféle minőségben dolgozzák fel, elsősorban lekvárnak és joghurt alapanyagnak szállítják külföldre. Zalából keveset, 1-2 tonnát tudnak csak venni, itt annyira kevesen foglalkoznak bogyós gyümölccsel. A ribiszke nagy részét egy Vas megyei szövetkezettől szerzik be. A feldolgozott gyümölcs további útja Nyugat-Európába vezet. Mindeközben a magyar lekvárgyártóknak nem tudnak eladni, azok szinte kizárólag kínai gyümölcsből gyártanak, nyilván az árkülönbségek miatt.

A múlt hét elejétől fogadják a hűtőházban a meggyet, amelyből 100 tonna felvásárlását tervezik. A beérkező gyümölcsöt mossák, válogatják, a szállítószalag a fagyasztóba viszi. A következő szalagra már fagyottan érkezik, s dobozokba csomagolva tárolják a következő egy-két hét alatt.

– A fagyasztott étkezési meggy mellett hamarosan a cigánymeggyet is hozzák, amit feldolgozunk. Ledaráljuk és tartályokban, meggylé alapanyagként értékesítjük. Ebből a meggyfajtából három óra alatt 20 tonnát is feldolgoznánk, de nagyon kevés van belőle. Viszont kereslet van a gyümölcsre, így mi is legalább húsz százalékkal többet fizetünk érte.

A bogyós és csonthéjas gyümölcspiacot Európában már Lengyelország uralja

Elmondta továbbá, hogy nemcsak a kisebb termés miatt nehezebb a dolguk. A bogyós és csonthéjas gyümölcspiacot Európában már Lengyelország uralja, mellette egyre nehezebb érvényesülni.

– Mi nagyon későn kapunk árajánlatot a külföldi megrendelőktől, mert először mindenki a lengyeleknél vásárol, és csak ha ott nem kap valamit, akkor fordulnak felénk. Nagyon jó fajtákkal, sokat és olcsóbban termelnek. Bogyós gyümölcsből hektáronként 20 tonnás átlagokat érnek el, nálunk 10-et sem. Hétfőn kezdjük szedni a málnát, de annak is a lengyel kínálat befolyásolja majd az árát. Ott évente mintegy 70 ezer tonnát termelnek belőle, Magyarországon pedig hűtőipari feldolgozásra körölbelül 500 tonna jut összesen – említette.

A vezető elárulta, egy svájci cég számára bérmunkában ők is csomagolnak lengyel málnát.


Bodza és szilva talán lesz elég

A lémálnaversenybe nem érdemes beszállni a bagodi hűtős cég szerint, ők elsősorban fertődi fajtát vesznek át, abból is a legszebb, gurulós szemeket. Ezek egy részét kisebb csomagolásban Belgiumba tudják eladni cukrászati kelléknek, tortadísznek, illetve Japánba próbálnak értékesíteni belőle, ahol ugyancsak dísznek, fagylaltkelyhekhez keresik. A hűtőházban meghatározó a bodza bogyó és a szilva feldolgozása, ezekben bíznak. Utóbbiból 300 tonnát, bodzából pedig közel 500 tonna fagyasztását tervezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!