Mindnyájan művészeti gimnazistaként végeztek az Ady-iskolában

2024.05.23. 08:30

Közös tárlattal mutatkoztak be a Fundamentum kiállításon

Csondor Réka, Szirkovics Evelin, Kerese Zsolt és Kovács László, a Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola egykori tanulói műveiből nyílt Fundamentum címmel június 20-ig látogatható kiállítás az Apáczai Csere János Művelődési Központ galériájában.

Antal Lívia

A Fundamentum kiállítás megnyitóján (b-j): Koller László, Szirkovics Evelin, Kovács László, Kerese Zsolt, Csondor Réka és Farkas Ferenc

Fotó: Antal Lívia

A kiállítást Farkas Ferenc szobrászművész nyitotta meg, aki 1994-től 2023-ig tanított az Ady-iskolában. Mint mondta, az intézményben évtizedek óta folyik az emelt óraszámú művészeti képzés, viszont nagyon kevesen választják ezt a pályát, főleg az utóbbi években. Ezért is nagy öröm számára, hogy tanítványai közül Csondor Réka, Szirkovics Evelin, Kerese Zsolt (ők 2020-ban végeztek) és Kovács László (2012-ben végzett) tanulmányaikat művészeti egyetemeken folytatták és viszonylag hamar a helyükre kerültek.

Farkas Ferenc méltatásában a következők hangzottak el. Szirkovics Evelinnek a virág mint motívum már középiskolás korában is sokat szerepelt a képein. A téma ugyanaz, de ma már másról szól. Érzelmi töltődésről és természetfeletti hangulatról árulkodnak festményei, mert egyazon felületen a realisztikus és teljesen életszerű megjelenést elvitte az absztrakt irányába.

A Fundamentum című kiállítás június 20-ig látogatható az Apáczai Csere János Művelődési Központ galériájában
Fotó: Antal Lívia

Csondor Réka festményeit saját fotóiból kiindulva készíti. Szülőfaluját, a zalai falvakat, falusi rendezvényeket, Pécs középületeit jeleníti meg, amelyhez megejtő empátiával nyúl. Munkáin látszik, hogy sokkal nagyvonalúbb lett a festészete, egy fotónál is hangsúlyosabban szembesít azzal, amit nem veszünk észre.

Kerese Zsolt festményein a gyermekrajzok, illetve a fogyatékkal élők rajzait, képeit igyekszik művészeti rangra emelni hihetetlen erős festői megoldásokkal. Finom árnyalatokkal építi fel a meleg és a hideg színeket. A két színnel vászonra nyomott linómetszetei egyenként és sorozatként is értelmezhetők, akár történelmi korok juthatnak róluk eszünkbe.

Kovács László festőművész, művészettörténész, az Ady-iskola tanára. Saját bevallása szerint absztrakt-geometrikus konstruktív képeket, kollázsokat, montázsokat készít Vajda Lajos festőművész ihletésére. Képeit művészettörténeti korok inspirálják, és formavilágukban teljesen egyediek, rá jellemzőek.

A rendezvényen Koller László szobrászművész zenészként működött közre, aki szintén az Ady-iskolában végzett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában