Gazdaság

2012.05.02. 06:16

Zalában nem mérgeznek

Fenékpuszta - Az országban sajnos nagy méreteket öltő, gyaníthatóan mezőgazdasági, illetve vadgazdálkodási indíttatású ragadozómadár-mérgezések ugyan megyénkben nem jellemzőek; de ennek ellenére nálunk sem árt az a kiemelt figyelem, ami például az év madarára, az egerészölyvre 2012-ben hárul.

Varga Andor

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) zalai csoportja munkával és rendezvényekkel ünnepli hazánk legelterjedtebb ragadozó madarát: például most vasárnap (május 6.) 9 órától, a Georgikon-parkban sorra kerülő madarak és fák napi program keretében. A fenékpusztai gyűrűzőbázison úgyszólván folyamatosak az ölyvekkel kapcsolatos programok, melyek között pedig nem csak ismeretterjesztő jellegűeket találni.

- A madármenhelyünk első röpdéje épp ölyveknek készült - mesélte Darázsi Zsolt, az MME zalai titkára. - Ez egyfelől mutatja, hogy nem csak fontos és régi ügy is a faj védelme, másrészt eredményez egy problémát: a ketrec nincs valami jó állapotban, az ünnepi évben fel kell újítanunk.


A megmozdulás nem olcsó mulatság, de az MME-nél remélik, hogy az év madara érdekében sikerül támogatókat megnyerni. Mert amúgy a röpdét egy pillanatig sem tudnák nélkülözni.

- Áram ütötte, illetve autó által elgázolt madarak vannak benne zömmel - folytatta a titkár. - Mérgezéses eset is előfordul minden évben, de úgy vélem, ezek a véletlen számlájára írhatók. A fő gond, hogy ölyveket - ellentétben például a nagyobb testű gólyákkal - a legritkább esetben tudunk gyógyultan szabadon bocsátani, ez a madár nagyon ritkán épül fel annyira, hogy alkalmas legyen az önálló életre.Az MME 1979 óta választ év madarát, s a sorozat történetében az egerészölyv volt az első, melynek kiemeléséről internetes szavazás keretében a lakosság döntött. Ám egész biztosan nem az utolsó: a szervezet honlapján már zajlik a következő voksolás, 2013 legfontosabb madaráról. Három faj közül (fürj, erdei fülesbagoly, gyurgyalag) lehet választani, s jelenleg utóbbi vezet, a leadott 4718 voks 43,5 százalékával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!