Gazdaság

2012.04.27. 05:29

Esély a munka világában

A munkaügyi központ kiemelt projektjei több mint háromezer hátrányos helyzetű zalai álláskeresőnek adnak esélyt a munkaerőpiacon képzés, egyéni tanácsadás és foglalkoztatási támogatások révén. Sokan közülük már el is helyezkedtek új képesítésükkel.

Varga Lívia

- Kiemelt projektjeink révén a nyilvántartott álláskeresők munkába állását kívánjuk segíteni, a programok az ő képzésükre, illetve az elhelyezkedésükhöz nyújtott foglalkoztatási támogatásokra épülnek - mondta a szerdai zalaegerszegi állásbörzén megtartott előadásában Cseh Anasztázia, a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának munkatársa, a TÁMOP 1.1.2 projekt vezetője. - A megváltozott munkaképességűek rehabilitációját elősegítő, valamint a hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságát javító két projekt a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával és a régiók, illetve a megyék konzorciuma alapján, uniós forrásból valósul meg.

A TÁMOP 1.1.1-et még 2008 januárjában indította el a munkaügyi központ azzal a céllal, hogy elősegítse a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. Ennek megfelelően célcsoportját a rehabilitációs, valamint a rendszeres szociális járadékban részesülők képezték.


- A program jövő év februárjában zárul, tehát már kifutóban van, ezért ebben új ügyfeleknek már nem tudunk lehetőséget biztosítani - folytatta a szakember. - A kitűzott céloknak megfelelően 304 főt vontunk be, képzésbe 97-en fogtak, mindannyian sikeresen be is fejezték tanulmányaikat, 69-en pedig egyéni programjuk lezárulta után fél évvel is foglalkoztatottak vagy vállalkozók voltak.

A megváltozott munkaképességűek mentori segítséget kaptak és motivációs tréningen vehettek részt. Utóbbiak során olyan kapcsolatokat alakítottak ki, amelyek segítségével aztán sikeresen el is helyezkedtek. Emellett ECDL, virágkötő és eladó képzést végeztek vagy biztonsági őrnek tanultak. S ami nagyon fontos: az őket alkalmazó munkáltatók a program segítségével 281 fő után bérköltség-támogatásban, 5 fő után bértámogatásban részesültek, egy résztvevő pedig önfoglalkoztatáshoz kapott anyagi segítséget.

A TÁMOP 1.1.2-t tavaly májusban indították a hátrányos helyzetűek munkaerőpiacra való belépése érdekében. A projekt munkatársai ezen dolgoznak az elkövetkezendő három évben is, azaz 2015. április végéig. Az e célra rendelkezésre álló keretösszeg 2,5 milliárd forint.

- Elsősorban az alacsony iskolai végzettségűeket, a 25 év alattiakat, a pályakezdőket, az 50 év felettieket, a gyesről, gyedről, ápolási díjról visszatérőket szólítjuk meg, valamint a tartósan munkanélkülieket és a bérpótló juttatásban részesülőket - sorolja Cseh Anasztázia. - Ezen belül kiemelt figyelmet fordítunk többek közt a szakképzetlen vagy elavult szakképzettséggel rendelkezőkre, a gyermekét egyedül nevelő szülőkre, a romákra és az 55 év felettiekre.

A programba bevont álláskeresők egyéni pályamódosítási és álláskeresési tanácsadáson vettek, vesznek részt, s több képzés közül is választhatnak. Rendkívül népszerű például az ápoló, a cukrász, a szakács, a burkoló, a gépkezelő, a festő, a szobaasszony, a betanított varrómunkás és a szerkezetlakatos tanfolyam.

- E program keretében is lehetőségünk volt foglalkoztatási támogatást nyújtani a vállalkozóknak: bérköltség támogatásba 225 főt vontunk be, bértámogatásba 289-et, vállalkozóvá válását pedig 60 főnek segítettük anyagilag.


A TÁMOP 1.1.2 országosan elvárt eredményei: a bevontak száma érje el a 90 ezret, képzésben minimum 47 ezer 440 ezren részesüljenek, az egyéni program lezárulta utáni 180. napon pedig legalább 25 ezer 920-an dolgozzanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!