Gazdaság

2012.04.17. 16:20

Az adó adóját fizetjük majd?

Bár egyelőre nem tudni, pontosan mit takar a tranzakciós adó, az általunk megkérdezett gazdasági szereplők nem sok jóra számítanak. Van, aki előrevetíti: az effajta adó bevezetésével a cégek előnyben részesítik majd a ’’kézből kézbe’’ elvet, s akinek fölös pénze van, nem viszi a bankba, hanem újra szalmazsákban tartja majd

Hajdu Péter


- Egyelőre sok a bizonytalanság a tranzakciós adót illetően, hisz nem tudni, tőkepiaci tranzakciókat sújtanának vele, vagy lakossági szolgáltatásokra vetnék-e ki, azaz például a munkabér bankszámlára utalása, automatából való pénzkivét, csoportos beszedési megbízás és a rezsi sárga csekken történő befizetése után kellene leróni -  mondja Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője, aki úgy véli, a kormány inkább az előbbiben gondolkodik.  - Utóbbi fogyasztást terhelő adó lenne, tekintettel arra, hogy a sárga csekk és a készpénzfelvétel is fogyasztási célokat szolgál.

 A teljes bankközi forgalom megadóztatásával kapcsolatban, bár sok a kérdőjel, az biztos, hogy a tőke árába beépülve forgalmi típusú adóteher lenne, ami szintén a vállalatokat és a lakosságot sújtaná. Igaz, nem egyértelmű, hogy fogyasztásukat, megtakarításukat vagy vagyonukat. Hatása megjósolhatatlan, az ilyen típusú, nagy tőkemozgásokat terhelő adók nemzetközi tapasztalatai ugyanis szerények, ám növekedést nem nagyon generáltak sehol.
 Svédországban például, ahol az értékpapírműveleteket adóztatták meg, be is szüntették már.

 Szakértők szerint a köztes tőke megsarcolása torzítja a gazdaságot és mérsékli a növekedést. S egyedül kivetni nagyon kockázatos egy olyan mozgékony termelési tényezőre, mint a tőke, amely erre könnyen az ország elhagyásával reagálhat.

A lakossági szolgáltatások megadóztatásának Madár István szerint ugyancsak adóelkerülő hatásai lennének. Élénkülne a készpénzforgalom és vele párhuzamosan tovább szürkülne a gazdaság.  A gazdasági élet szereplői ösztönözve éreznék magukat arra, hogy ne fehéredjenek tovább, s bizonyára lennének, akik elgondolkodnának a külföldi számlanyitás lehetőségén.

Dóra János, a zalaegerszegi Forest Hungary Kft. ügyvezetője károsnak minősíti a beharangozott tranzakciós adót.

- Ugyanolyan negatív hatásúnak tekintem, mint az áfa-emelést. Nem segíti elő a gazdaság kitisztítását. Plusz pénzt kérni, például akkor, amikor a dolgozóink bérét a számlájukra utaljuk, abszurd dolognak tartom. Fölöttébb az, ha akkor is vonják majd, amikor bérjárulékot, áfát utalunk. Ez már az adó adóztatása kategóriába sorolható -  említett néhány példát a cégvezető. Hozzátette, ha a miniszterelnök által említett, egy ezrelékes mértékkel bevezetik, az a Forestnél tízmilliós nagyságrendű költségemelkedést jelent. Ez a teher a munkavállalót a készpénzforgalomra, a közvetlen kifizetésekre ösztönzi, ami persze nem lehetséges a legtöbb munkahelyen, így a Forestnél sem. Dóra János szerint a tranzakciós adó bevezetése nem fejlődést, hanem visszalépést jelent.

- Ha ez az adó minden pénzügyi műveletre kiterjed, romboló hatású lesz, mind a gazdaságban, mind a lakosság körében. Fizetni kell, ha megkapjuk a számlánkra a munkabért, ha arról hiteltörlesztést, biztosítást, közüzemi díjat fizetünk, vagy csak pénzt veszünk fel. Ha mindezért adót fizetünk, akkor az adó adóját fizetjük -  mondta dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Szerinte a jövedelmek és nyugdíjak, segélyek utalásánál, az államnak fizetendő kötelezettségek esetében nem lenne szabad ezt érvényesíteni, és a reagálás előre borítékolható.

- Először a vállalkozások lépnek majd, kikerülve a banki utakat, és előnyben részesítve a kézből kézbe elvet. Akinek fölös pénze van, nem viszi a bankba, hanem újra szalmazsákban tartja, így a bankok forrásoktól esnek el. Egyébként is a bankok és minden közreműködő, akinek le kell vonni és be kell fizetni, forgalom visszaesésre számíthat. Ez persze lehet, hogy csak átmeneti hatás lesz és félév- egy év után visszaáll a régi forgalom, de most biztos, hogy növekedést gátló hatása lesz. Tartós pénzszűke körvonalazódik, mind a gazdaságban, mind a lakosság körében  - mondta dr. Polay József.

A gazdasági szakember szerint illene feltenni a kérdést, hogy biztosan jó ez? Nem inkább mást, esetleg a gazdaság szerkezetváltását kellene előnyben részesíteni? Polay József közölte, az ilyen típusú adónak, úgy tűnik, van létjogosultsága, de csak az unióban is tervezett eredeti, szűkített körben, nem pedig ilyen teljes körűen.

Elsőre úgy tűnik, a pénzügyi szektort nem érinti a változás, hisz az új adót továbbhárítanák áraikban. Ám, mivel az összeget ők fizetnék be az államkasszába, annak kivetésére, nyilvántartására, befizetésére alkalmassá kell tenniük rendszerüket, ami pénzbe kerül. Ha pedig a tranzakciós adó erőteljes adóelkerülést indukál, a bankok forrásai is apadhatnak, véli Madár István, ez pedig nem tenne jót a pénzügyi közvetítői rendszer egészségének, amelynek hatékonyságát a számlák inaktívvá válása nagymértékben rontaná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!