Gazdaság

2011.12.01. 09:14

Késik a 75-ös átadása (képgalériával frissítve)

A NIF Zrt. tervei szerint 2012 nyarán vagy őszén nyitják meg a 75-ös számú főutat, így az Alsópáhok- Keszthely szakasz átadása sem várható korábban.

Horváth A. Attila

Keszthelyi olvasónk, Tóth Ferenc fordult lapunkhoz a kérdéssel: mikor lehet közlekedni végre a Keszthely és Alsópáhok közötti szakaszon?

- Rendszeresen jártam ezen az úton, de amióta lezárták, öt kilométeres kerülővel lehet csak elérni Alsópáhokot. Ez sokaknak okoz problémát, pláne akkor, ha naponta ingázik az ember. Az átadás időpontja tudomásom szerint csúszik, olyat is hallottunk már, hogy idén nem is lehetrá számítani - mondta a fér-fi. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szerint valóban nem, sőt...

- Az érintett szakasz az épülő hévízi elkerülő út része. A 75. számú főút várhatóan 2012 nyár végére, ősz elejére nyitható meg a forgalom számára - kaptunk választ a beruházótól.


Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője érdeklődésünkre - mikor adják át az utat, illetve mi okozza a késlekedést? - az alábbi tájékoztatást adta:

- A Hévízt elkerülő út megépítését több tényező hátráltatta: a korábbi kivitelezési közbeszerzés és a régészeti munkák elhúzódása, a 2010-es ősz rendkívül csapadékos időjárása, valamint területszerzési problémák nehezítik a kivitelezést. Így a vállalkozó a szerződéses határidő módosítását kezdeményezte; ez az időpont 2013 nyarára változik. Azonban a települések tehermentesítése érdekében a beruházó NIF Zrt. tervei szerint 2012 végéig ideiglenesen forgalomba helyezik az utat, mégpedig a 75. számú főúttól a Hévíz-Alsópáhok összekötő szakasz körforgalmi csomópontjáig.

A NIF Zrt. a minap közleményt is megjelentetett a hévízi elkerülő út építésével kapcsolatban. Eszerint a részben új nyomvonalon épülő útszakasz Hévíz belvárosát tehermentesíti az átmenő forgalom alól, és összesen csaknem 11 kilométer hosszú lesz, a kivitelezése pedig egyszerre történik. Az első szakaszhoz tartozik a főút közel 2 kilométer hosszúságban átépítendő része Keszthely és Alsópáhok között. A tőzeges altalaj miatt deformálódott utat teljes elbontással korszerűsítik. Mindenekelőtt szükség van a teherhordó réteg kialakítására: ezen az úgynevezett kőtömzsölésen (dinamikus talajtömörítésen) dolgoznak jelenleg is a szakaszon. Mivel a technológia zajjal jár, a beruházó lakossági kérésre a korábbi 24 órás munkavégzést 6 és 22 óra közötti időszakra korlátozta. Emiatt az említett tömörítéses munkafolyamat előreláthatólag 2012. január végéig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!