Gazdaság

2011.11.09. 15:56

Fekete október: továbbra sem csökken a fantomcégek száma

Októberben rekordot döntöttek a végelszámolásokok és a felszámolások is növekedtek, azaz nem enyhül a cégvilág forrongása.

zaol.hu

Átlépte a húszezret az idei új végelszámolási eljárások száma. Egy éve még 12 ezernél is kevesebb volt a saját tulajdonos által kezdeményezett cégbezárás, ez a növekedés az Opten céginformációs szolgáltató információja szerint azt jelenti, nyoma sincs a konszolidációnak, tovább gyorsult a végelszámolás növekedése. Októberben 2185 céget zártak be a tulajdonosai, ami 105,7 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi 1023.

Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint romlik a hazai vállalkozások átláthatósága. A cégvilág működése nem lett szabályszerűbb, továbbra is sok a mérlegproblémák miatt bíróság által elrendelt kényszer-végelszámolás.

Növekedett a felszámolási eljárások száma is. Októberben 1659 gazdasági társaságot döntöttek be a hitelezők, az egy évvel korábbinál 223-mal többet. E téren a növekedés 15,5 százalékos üteme jelentősen meghaladja a szeptemberi 4,7 százalékot.

Ugyanakkor októberben 3817 új vállalkozást indítottak az országban, amivel a cégalapítások száma átlépte a 40 ezret. A szakértők szerint ezt a konjunkturális helyzet nem indokolja, az ok inkább az, hogy nem csökken a fantomcégek körforgása, a bezárás, felszámolás után azonnal újat alapítanak.

A Nyugat-dunántúli Régióban az első kilenc hónapban javult a helyzet, de októberben a tavalyihoz képest 8,4 százalékra emelkedett a felszámolási növekedés üteme. Januártól október végéig a régióban 1314 új felszámolási eljárás indult, 102-vel több, mint tavaly. A végelszámolások száma is több, mint egy éve, október végéig 1337 régióbeli cég húzta le a rolót, 103 százalékkal több, mint a bázisévben. Ezidő alatt 2721 új vállalkozást indítottak Nyugat-Dunántúlon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!