Gazdaság

2011.10.28. 05:08

Pénzügyi kisokos(ok)

Zalaegerszeg - Csütörtökön délután 3-kor 45 iskola 1200 tanulója, köztük 25 kölcseys diák ült le a számítógépek elé, hogy on-line adáson kövesse az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség internet-televíziós pénzügyi kurzusának utolsó előadását.

Varga Lívia

Mint arról már beszámoltunk, az egyedülálló képzési program célja a hazai pénzügyi kultúra fejlesztése volt. Ennek érdekében gyakorló takarékszövetkezeti és takarékbanki szakemberek ismertették meg a középiskolásokat többek közt a megtakarítási és hiteltermékek különféle típusaival és a pénzügyi válság elleni védekezés lehetőségeivel. Mindezt természetesen a fiatalok nyelvén, szemléletes példákkal és képanyagokkal illusztrálva, négy alkalommal, október minden csütörtökjén. A programba országszerte 45 középiskola diákjai kapcsolódtak be szervezett formában, ám az előadásokat az interneten minden érdeklődő szabadon megtekinthette, sőt, a négy on-line előadás és interaktív szeminárium archív változata egy éven át bárki számára elérhető.

- Rendkívül hasznos volt mind a négy alkalom - bocsátja előre Simkó Balázs, a Kölcsey-gimnázium történelem-német szakos tanára, a program helyi szervezője. - A diákok ugyanis olyan témákról hallhattak, mint a folyószámlavezetés, megtudhatták, hogy a frankalapú kölcsönök miatt hány ember került bajba, miért; mire kell odafigyelni a hitelfelvétel során. Sok szó esett a válságról is, s amellett, hogy az alapvető pénzügyi fogalmakkal megismertették a tanulókat, a szakemberek beszéltek a különféle számlacsomagokról és elmagyarázták a bankkártyák használatát is. S ami nagyon fontos: tanácsot adtak ahhoz, hogyan szervezzék a gyerekek saját pénzügyeiket.


Csütörtökön Alakszainé dr. Oláh Annamária, a Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője a 100 százalékban magyar tulajdonú, országszerte 1800 fiókkal rendelkező takarékszövetkezeti csoporttal, a rendszer sajátosságaival, a hazai takarékszövetkezetek működésével, termékeivel és szolgáltatásaival ismertette meg a huszonöt 9. és 10. osztályos kölcseys diákot.

Ahogy a korábbi alkalmak során, úgy most is lehetőség volt arra, hogy a körülbelül félórás on-line előadás alatt és közvetlenül utána a gyerekek feltegyék kérdéseiket, amelyekre a szakértők élőben válaszoltak, sőt a legjobban kérdező értékes ajándékban is részesült. Első alkalommal, amikor a passzív bankügyletekről, azaz a bankszámlákkal, bankkártyákkal és a megtakarításokkal kapcsolatos tudnivalókról szólt az előadás, Szenecsár Gréta kérdését is beolvasta és megdicsérte az előadó.

- Arra voltam kíváncsi: mitől függ, hogy egyes bankoknál mekkorák a költségek - idézi fel Gréta, hozzátéve: a sorozatnak hála most már olyan - a felnőtteknek talán egyértelmű - fogalmakkal is tisztában van, mint a thm, ami teljes hiteldíjmutatót jelent...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!