Gazdaság

2011.10.17. 17:09

Megszűnő adójóváírás, emelkedő tb és áfa - Mire számíthatnak a munkavállalók?

Jövőre megszűnik az adójóváírás, emelkedik a tb-járulék, 2 százalékkal nő az áfa és várhatóan 5 százalék körül alakul az infláció, adott választ a Mire számíthatnak a munkavállalók? kérdésre az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Varga Lívia


Dr. Borsik János a zalai tagszervezetek fórumára érkezett hétfőn a megyeszékhelyre, majd sajtótájékoztatón szólt az elhangzottakról.

A szakszervezeti vezető elmondta: igazságtalannak és aránytalannak tartják a 16 százalékos, egykulcsos szja-t, amely elvesz azoktól, akik keveset keresnek, ám bruttó 1 millió forintos fizetésnél havi nettó 135 ezer forint pluszt jelent a munkavállalóknak.

Úgy gondoljuk, a kormánynak változtatni kellene ezen az adópolitikán, fogalmazott Borsik János, megjegyezve: amellett, hogy 540 milliárd kiesett a költségvetésből, a kormányzati reményekkel szemben a belső kereslet sem bővült. S szomorúak a gazdasági kilátások is: 0,2 százalékos kereseti növekményt prognosztizál jövőre a kormány, miközben emelkedik az áfa s az infláció, és magas, 10-11 százalékos a munkanélküliség.

Az új Munka törvénykönyve tervezetéről szólva kiemelte: alapvetően át akarja rendezni a munka világának szabályozását, a kereseteket és a munkavállalók jogvédelmét, s nyílt támadást indít a szakszervezetek ellen. Van olyan 2000 fős cég, amely az új Mt. megjelenésének pillanatában 78 dolgozót tesz az utcára, említette Borsik János, aki valódi, háromoldalú egyeztetést sürget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!