Gazdaság

2011.09.14. 18:14

Zsigerelő kerestetik: állásbörze a megyeszékhelyen (képgalériával)

Zsúfolásig megtelt szerdán délelőtt a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, ahol 50 munkáltató 91 munkakörben összesen 1113 szabad álláshelyet kínált az érdeklődőknek.

Varga Lívia

– Hosszú évekig eladóként dolgoztam, ez a végzettségem is, ám nem ragaszkodom ahhoz, hogy a szakmámban helyezkedjek el. Az üzlet, ahol dolgoztam, jó pár hónapja bezárt, azóta nem sikerült munkát találnom. Nehéz így az élet – mondja Horváth Szilvia, aki nagy reményekkel vágott neki az állásbörzének, hiszen a bejárati ajtó előtti táblákra kifüggesztett állásajánlatok közt több kedvére valót is talált.

Sokan már reggel fél kilenc előtt ezeket a kiírásokat tanulmányozták, miközben bent a zsinagógában Rodler Tamás, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának szakmai igazgatóhelyettese a munkáltatók és képzők számára tartott tájékoztatót. Kilenckor aztán kinyílt az ajtó, s a munkáltatók asztalsorai közt pillanatok alatt megtelt a tér. Igaz, nem volt mindenhol olyan nagy az érdeklődés...


– Bővíteni szeretnénk a céget, ugyanis nemrégiben új telephelyet építettünk, és kötelezettséget vállaltunk arra, hogy egy éven belül minimum 53-ra növeljük a dolgozói létszámot – mondja Pusztai Angéla, a D.F. Sport Kft. tolmácsa, menedzserasszisztense. – Jelenleg 35 dolgozóval működünk, s további 20 varrómunkásra lenne szükségünk. Fél éve kezdtük a keresést, ám sajnos nincs elég szakképzett munkaerő. Igaz, vannak olyanok is, akiknek a szükséges végzettsége ugyan megvan, a tudásuk viszont nem megfelelő.

Varró István asztala előtt sem álltak sorba az érdeklődők, igaz, ez nem okozott különösebb meglepetést számára, hiszen, mint mondja, hathét éve már annak, hogy esztergályost keres.

– Jelenleg hét dolgozóval működünk, ám többre lenne szükség, mert így nem tudunk annyit termelni, amennyire igény lenne – mondja az egerszegi Varró Művek tulajdonosa, hozzátéve: egy CNC- és egy hagyományos esztergályost szeretne felvenni, ám hiányszakmák lévén nem sok esély van rá.

De nézzük, mi mindent kerestek még a munkáltatók az egerszegi munkaügyi kirendeltség állásbörzéjén. A szellemi munkakörökben egyértelműen a műszaki végzettség volt a nyerő, hiszen a villamos-, munkavédelmi és minőségbiztosítási mellett, logisztikai és gépész üzemmérnökre is igény mutatkozott, a humán vonalon szerzett bizonyítvány azonban ezúttal sem volt túl kapós: mindössze egy fejlesztőpedagógust kerestek. A fizikai munkakörök közt a szobafestő, kőműves, erdészeti dolgozó és kárpitos mellett olyan új igények is megjelentek, mint a függesztő, kopasztó, zsigerelő, daraboló, csomagoló és rekeszmosó, jelezve: hamarosan elindul a Zalai Baromfifeldolgozó Kft.

Rodler Tamás szakmai igazgatóhelyettes sikeresnek ítélte a rendezvényt, hiszen sok álláskereső és munkáltató érkezett, utóbbiak közül többen más megyékből is. A felkínált állások száma a tavaszi börzééhez hasonló volt, a tavaly őszinél viszont jóval nagyobb.


Munkáltatók, képzők és kölcsönzők
Az 50 munkáltató közt 14 munkaerő-kölcsönző és 7 biztosító, pénzügyi tanácsadó volt. Fizikai munkakörbe 113, szellemibe 31 főt kerestek, ehhez jön még hozzá a munkaerő-kölcsönzők által bejelentett 800-850 fős igény. A biztosítók 99 betöltetlen álláshelyre várták a jelentkezőket. Ezen túl voltak képzők, civil szervezetek és a munkaügyi központ is bemutatta különféle szolgáltatásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!