Gazdaság

2011.08.02. 15:52

Nem panelra találták ki az Új Széchenyi Terv lakáskorszerűsítési pályázatát

Jó anyagi helyzetben kell lenniük azoknak a lakóközösségeknek vagy családiház építőknek, akik ki szeretnék használni az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer „Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram” támogatási lehetőségét.

Hajdu Péter

Az ÚSZT honlapján nemrég megjelent pályázati lehetőség az 1992 előtt épült, illetve a most épülő magánlakások energiatakarékossági célú pályázata, amely augusztus 15-től október 30-ig él. Amint az épületfelújítási pályázatokban szakértő Plecskóné Kramarics Piroskától, a Lakásszövetkezetek Zala Megyei Szövetségének elnökétől megtudtuk, a kiíró ezzel a konstrukcióval a családi házak, illetve a társasházak, lakásszövetkezetek esetében is a kisebb, legfeljebb 12 lakásos épületek energiatakarékossági beruházásait támogatja.

– Tehát az úgynevezett panelházas, nagy épületeket kizárták ebből a lehetőségből. A Lakásszövetkezetek Zala Megyei Szövetségének tagjai között azt hiszem csak két olyan épület van, amely beleférne ebbe a pályázatba, ez két hévízi, egyenként kilenclakásos épület, száz négyzetméteres lakásokkal. A többi jóval nagyobb lakásszámú épület, a kisebbek is legalább 24 lakásból állnak. Természetesen a megyében vannak a pályázatnak megfelelő épületek. Olyan társasházak, amelyeket kisebb építő szövetkezetek, építő közösségek hoztak létre, saját finanszírozásban, továbbá családi házak – mondta a szövetség elnöke, hozzátéve, kérdésként merül fel, hogy a családi házak vagy kisebb lakóközösségek egyénileg el tudják-e készíteni a pályázatukat.


Hozzátette, egyszerűsödött az új pályázati kiírás, és a kitöltendő adatlapok is. De így is legalább tíz melléklete van a pályázati dokumentumnak. Szakember bevonása nélkül lehetetlen pályázni, ugyanis energia-megtakarítást kell számolni. Ahhoz, hogy a pályázat sikeres legyen, a felújítás és az építés során több energetikai besorolással előbbre kell lépni.

– Pályázható a teljes felújítás, ami azt jelenti, hogy a ház új nyílászárókat kap, valamint új tető- és a homlokzati hőszigetelést. Természetesen csak az egész épület felújítására lehet pályázni, ez ugyanúgy vonatkozik a családi házakra, mint a társasházakra. Ennek a pályázatnak előnye, hogy a korábban már megvalósított energetikai részkorszerűsítések folytathatók a még hiányzó elemekkel, és teljes körűvé lehet tenni az épület felújítását. Meghatározza a pályázati kiírás, hogy milyen energiamegtakarítást kell elérni, milyen energetikai minőségi osztályba kell kerülni az épületnek, annak függvényében adja a támogatást. Előnye az is, hogy új építést is támogat. Meghatározza, hogy ha „A” energiaosztályú lesz az épület, akkor 4 millió forintot lehet elnyerni egy lakásra, az „A-plusz” energiaosztálynál pedig, ami már ökoháznak minősül, 6 millió forintot – mondta Plecskóné Kramarics Piroska. Mindebből kitűnik, a pályázat nem aprózza el a pénzt, de magas beruházási igényeket feltételez, amit nem minden építtető vagy lakóközösség engedhet meg magának. 


Rövid idejű lesz
E lehetőségekre 1,6 milliárd forint áll rendelkezésre, ami kevésnek számít. Feltételezhető, hogy nagyon rövid ideig működik majd a pályázat. Egy másik sajátossága továbbá, hogy menet közben folyamatosan bírálják, amíg a keret tart.



További cikkeink a témában a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!