Gazdaság

2011.08.11. 06:25

Napraforgó az udvaron

A közelmúltban különös, rádióteleszkópszerű berendezés tűnt fel a 3B Hungária Kft. udvarán Zalaegerszegen. Nem az. A szakemberek között napraforgó névre hallgat. Egy teljesen új fejlesztésű, napkövető napkollektorról van szó.

Hajdu Péter


Így alakultak ki az egerszegi gépgyártó kavicsfeldolgozó technológiájának berendezései, amelyekből teljes technológiai sort alakítottak már ki. Mint Nagy Zoltán érdeklődésünkre elmondta, több év átlagában évente mintegy 20 millió forintra jön ki az a költség, amit az aktuális fejlesztésekre fordítanak.

Amibe nemrég belefogtak, a napkollektor egy új verziója, nem illik bele a cég eddigi munkáinak sorába.

- Valamennyire ez a terület is jelen van a profilunkban, az építőanyag-iparral, hulladék újrahasznosítással és a bioenergetikával, a zöldenergia szektorral is foglalkozunk. Így kerültünk kapcsolatba a Soproni Egyetemmel, amely egy új kutatás-fejlesztési projektjében való részvételre kért fel bennünket. Az általuk elképzelt új típusú berendezés elkészítésével bíztak meg bennünket. Az elméleti fizikai részt az egyetem kutatói dolgozták ki, mi pedig a gyakorlati megvalósításon dolgozunk.

A készülék első látásra is elüt az eddigiektől, ezeket mindenki ismeri. A háztető síkjába simuló, üveggel fedett csőrendszerben áramló folyadékot melegít a nap. A KF-es darab viszont olyan, mint egy rádióteleszkóp. Csak ez esetben gömbcsuklón álló, külön mozgatható tükröket fókuszálnak egy pontba, ahol a kollektor hőcserélője helyezkedik el.

- A tetősíkban fix besugárzási helyzetben működik a kollektor, olyan irányban, amerre a tető néz. Ennek a fejlesztésnek az egyik újdonsága az, hogy egy automatika mozgatja, és állandóan követjük a napot. A napkövető automatikának köszönhetően elvileg a legjobb hatásfokúnak kell lennie - mondta Nagy Zoltán.

Arra a kérdésre, mi lesz a készülék sorsa, azt válaszolta, természetesen terméket szeretnének fejleszteni belőle, különben nem foglalkoznának vele. De számításaik szerint ahhoz, hogy piacképessé tegyék, legalább még egy évre lesz szükségük. A prototípust több ponton tökéletesíteni kell.

- Még sokat kell javítanunk a hőcserélő hatásfokán. Pillanatnyilag ötszáz liter ötven fokos vizet képes termelni naponta, és a cél ennek a mennyiségnek a megduplázása, azaz egy köbméter ötven fokos víz napi előállítása. Nekünk az üzemben naponta három és fél köbméter szociális melegvízre van szükségünk. Ha majd a kísérletek befejeződnek, az első darabot felrakjuk az épület tetejére. Ott a központi tartályunk, amiben a melegvizet gyűjtjük, arra lesz rákapcsolva - mondta az ügyvezető.


Idei, és távolabbi célok
Arra a kérdésre, hol hasznosítható majd a fejlesztés alatt levő kollektor, Nagy Zoltán elmondta, elsősorban intézmények melegvíz előállításában tudja elképzelni szerepét, de még messze van ettől. Olcsóbbá kell tenni, hogy hatékonyabban lehessen gyártani, azaz piacképes legyen. A K+F pályázatban meghatározott célokat ez év végére elérik: Meg kell határozniuk, mennyi napsütés mellett mennyi energiát termel, mennyit fogyaszt, és a hatékonyságot  dokumentálni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!