Gazdaság

2011.08.30. 19:36

Munka törvénykönyve: egyeztetnének a szakszervezetek

A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) és a Liga Szakszervezetek is egyeztetni szeretnének a kormánnyal és a munkaadókkal a készülő új Munka törvénykönyvéről, de ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor más nyomásgyakorló eszközökhöz folyamodnak - mondták az érdekképviseletek elnökei kedden Budapesten a "Munkából élnénk!" címmel általuk rendezett nemzetközi konferencián.

MTI

Gaskó István, a Liga elnöke hangsúlyozta: a munkamorált, a munka intenzitását, eredményességét, hatékonyságát dönti el a Munka törvénykönyve, de a tervezet, jelenlegi formájában a lehető legrosszabb üzenet ezekre a tényezőkre nézve.
   
Az Mt. minisztériumi tervezete csorbítja a munkavállalói jogokat, beleértve a kollektív jogokat, valamint csökkenti a pótlékokat, a béreket - vélekedett.
   
Gaskó István hozzátette: a mostani tervezet a Polgári törvénykönyv szabályaihoz próbálja közelíteni a munka világát, ugyanakkor a Ptk. egyenrangú felek jogviszonyát szabályozza, míg a munka világában a munkaadó és a munkavállaló nem egyenrangú partnerekként jelennek meg. Reményét fejezte ki, hogy a tervezet jelenlegi formájában nem kerül a parlament elé.
   
Elmondta azt is, hogy a keddi nemzetközi konferenciára a tervezet készítőit is meghívták, ők azonban "elzárkóztak előle". Hozzáfűzte: Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert is meghívták, aki annyit válaszolt, hogy nem vesz részt, és helyettest sem küld.
   
A Liga elnöke úgy fogalmazott, hogy a javaslat majdnem "kinyírja" a szakszervezeteket, míg az érdekegyeztetés jövőbeli terepének szánt Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) alkalmatlan a munka világát érintő kérdések érdemi kitárgyalására.
   
Gaskó István kiemelte: a Liga is sztrájkot, tiltakozó akciókat kezd, ha nem születik érdemi kompromisszum az Mt.-ről. 
   
Palkovics Imre, a MOSZ elnöke az Mt. tervezetét "Tesco gazdaságos" javaslatnak nevezte, utalva arra, hogy többek között a Tesco munkajogásza is részt vett annak elkészítésében. Hangsúlyozta: tűrhetetlen, hogy a munka világát, egy "szűk befektetői kör" érdekei szerint alakítsák át.
   
Elmondta: a döntéshozóktól azt kérik, hogy üljenek le az érintettekkel, és vegyék sorra, hogy mely pontokon kell megváltoztatni az Mt.-t az ország versenyképességének érdekében. De nem megengedhető, hogy a szabályok korszerűsítése alatt a Kádár-rendszer, vagy a feudális viszonyok visszahozását értsék - fogalmazott.
   
Az Mt. tervezete jelenlegi formájában embertelen, keresztényietlen, és alattvalóvá teszi a munkavállalót, miközben szerződéses szabadságról beszél - hangsúlyozta Palkovics Imre. 
   
Beszélt arról is, hogy mindenkivel együttműködnek, aki tisztességes vitát szeretne, de ha ez nem jön létre, akkor összefognak, és más nyomásgyakorló eszközökhöz folyamodnak.
   
A konferencián részt vesz többek között Sharan Burrow, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) főtitkára, Patrick Istchert, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkár- helyettese, valamint Mark Levin, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) budapesti regionális központjának igazgatója.
   
Sharan Burrow szerint az új Mt. nem a szociális Európáról, nem a munkavállalói jogokról szól, a munkavállalók pedig elveszítik méltóságukat, biztonságukat és alapvető jogaikat. A kormány "egyoldalúan szétverte" a szociális párbeszéd intézményét, pedig szükség lenne az érdekegyeztetésre - mondta, hozzátéve, hogy ilyen alapokra nem lehet egy demokratikus, szociális jövőt építeni. Elmondta, hogy az ITUC támogatja a négy szakszervezet - Autonómok, Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége - által szeptemberre a Parlament elé tervezett demonstrációját is.
   
Lehoczkyné Kollonay Csilla az ELTE és a CEU egyetemi tanára arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország jelenleg is megsérti a korábban aláírt Szociális Charta 6. cikkelyét, amely előírja, hogy a kormány köteles a munkáltatók és a szakszervezetek konzultációját biztosítani a munkahelyitől az országos szintig.

Ezek is érdekelhetik