Gazdaság

2011.08.22. 06:26

Kezdődik: milliárdokat fizetünk vissza az IMF-nek

Magyarország kezdi elsőként az IMF-EU hitelek törlesztését az év utolsó negyedévében azon országok közül, amelyek a 2008-2009-es válság során készenléti hitelkeretre kötöttek megállapodást a nemzetközi szervezetekkel - írja a portfolio.hu az UniCredit elemzése alapján.

MTI

Jövőre azonban már mind az öt ország számára esedékes a törlesztés, így Lettország, Magyarország, Románia, Szerbia és Ukrajna terv szerint 8 milliárd eurónyi összeget fizet vissza. Közülük egyedül Románia kötött újabb, de már csak elővigyázatossági hitelszerződést - ami a jelen pénzpiaci turbulenciák közepette okos döntésnek bizonyult - írják az elemzők.
   
A 2008-ban kitört válság nyomán a közép-kelet európai régióból öt ország vette igénybe az IMF/EU/Világbank közös pénzügyi segítségét készenléti hitel formájában: Lettország, Magyarország, Románia, Szerbia és Ukrajna. Az öt ország összesen 46,9 milliárd euró összegnek megfelelő hitelrészt hívott le a megállapodott keretekből. Időközben a magyar és a szerb hitelprogram már lejárt, Románia egy újabb, ezúttal elővigyázatossági hitelkeretre váltott a lejárat után (amiből már terv szerint nem hívnak le összeget), a lettországi program az idei év végén jár le. Az ukrán hitelprogram még folyamatban van, de a reformok politikai halogatása miatt a hitelrészek kifizetését az IMF felfüggesztette.
   
Csaknem három év telt el, és lassan esedékessé válik a hitelek visszafizetése. Magyarország kezd egy nagyobb adaggal, ugyanis az év utolsó negyedévében 2 milliárd eurónak megfelelő törlesztés válik esedékessé az EU felé, az IMF-nek való törlesztéssel együtt jövőre pedig 3,6 milliárd euró. 2012. július-szeptemberi időszakában azonban mind az öt országban esedékessé válik a visszafizetés, így 2012-ben 8,2 milliárd, 2013-ban 14,2 milliárd eurót fizet vissza összesen az öt ország.

Ezek is érdekelhetik