Gazdaság

2011.08.22. 06:20

A szippantós-kor vége

A csapadékmentes időjárásnak is köszönhető, hogy jó ütemben halad a térségi szennyvízprojekt. A Kanizsát és 12 környező kistelepülést érintő beruházás a nyár elején indult. Jelenleg több faluban is munkagépek dolgoznak, Rigyácon már közel 40 családi ház bekötése készült el.

Sámel József

Rigyácon és további öt településen (Zalaszentbalázs, Bocska, Homokkomárom, Szepetnek és Bajcsa) már június óta folyik a munka, a kivitelezést végző konzorcium és a bevont alvállalkozók ugyanis év végéig szeretnék befejezni a csatornaépítési munkálatokat.

- Rigyácon, s a többi helyszínen is jó ütemben halad a munka, a Napsugár, a Kossuth és a Petőfi utcában már elkészült a gerincvezeték és a hozzá tartozó bekötések - jelezte Fitos István projektmanager. - Az aszfaltos utak helyreállítására csak később, várhatóan a jövő évben kerül sor.

- Nem hiszem, hogy bárkit is zavarnának a munkások, éppen ellenkezőleg, inkább mindenki örül, hogy közel 10 év után végre sikerül kiépíteni a csatornahálózatot - mesélte Kele Márta.

Igen, merthogy Rigyác az elmúlt évtizedben többször is szövetkezett a környező településekkel, ám pályázati siker nem koronázta a terveket.

- Ha elkészül a csatornahálózat, akkor teljessé válik az infrastruktúra a faluban - hangsúlyozta Homály Balázs, a falu polgármestere, aki hozzátette: a jelentős uniós és állami támogatás ellenére az önkormányzatra is jelentős anyagi terhet ró a beruházás. - A lakossági 200 ezer forintos hozzájáruláson túl, 9 millió forintos önrészt kellett vállalnia az önkormányzatnak, amit csak hitelfelvételből tudunk megoldani.

Mint megtudtuk: a lakossági befizetések csak lassan csörgedeznek, az emberek többsége inkább a részletfizetést választotta.

- Pár napja a Kanizsához tartozó szabadhegyi településrészben is elkezdődtek a munkálatok, s előreláthatólag még ebben a hónapban Magyarszentmiklóson, Magyarszerdahelyen, Hosszúvölgyön, Fityeházon, Eszteregnyén és Semjénházán is elindul a gerincvezeték fektetése - mondta Fitos István.

Tóth Nándor, a szennyvíztársulás elnöke elmondta: a beruházás során minden ingatlan a telekhatártól számított egyméteres bekötést kap, így csak az ingatlanon belüli csatlakozás lesz a lakosság feladata.

A projekt keretében összesen több mint 62 kilométernyi nyomóvezeték, 67 kilométernyi gravitációs csatorna és közel 37 kilométernyi bekötővezeték épül. Mindezek mellett kialakítanak 15 darab regionális és 23 darab házi beemelő aknát, 20 darab helyi átemelőt, valamint felújításra kerül a kanizsai központi átemelő is.

A fejlesztés több mint 3000 új bekötést jelent, így a beruházás révén jelentősen csökkenthető a környezeti terhelés a térségben.

A fejlesztés több mint 3000 új bekötést jelent, így a beruházás révén jelentősen csökkenthető a környezeti terhelés a térségben.

Összefoglalva

- A szennyvíztársulás 2008 májusában nyújtotta be a pályázati dokumentációt a Környezet és Energia Operatív Program második fordulójára

- A kormány 2009. február 18-án döntött a projekt támogatásáról, amit az Európai Bizottság 2010 júniusában hagyott jóvá

- A 11,1 milliárd forintos beruházásból közel 8 milliárd forintot az unió biztosít

- 1,4 milliárd forintot a magyar költségvetés, 1,7 milliárd forintot pedig az érintett önkormányzatok és a lakosság fizet

- A térségi szennyvízprojekt várhatóan 2013-ban fejeződik be, előtte féléves próbaüzemen tesztelik a rendszert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!