Gazdaság

2011.07.07. 16:06

Ismét Irakban dolgozik a nagykanizsai Rotary Zrt.

Március óta újra a világ olajiparának egyik központjában, Irakban, egészen pontosan Kurdisztánban dolgoznak a kanizsai Rotary Fúrási Zrt. szakemberei.

Horváth-Balogh Attila

Juhász Ferenc, a cég ügyvezető vezérigazgatója elmondta: szerződésük alapján a MOL leányvállalatának végeznek kutatófúrást. A munkálatok előzményeként tavaly decemberben egy leányvállalatot is alapítottak odakint. Még azt megelőzően, márciusban pályáztak az iraki munkára, amit szinte azonnal követhetett a fúróberendezés előkészítése és összeállítása a szállításhoz. November végén, összesen 110 teherautóval kezdték meg Kiskunhalasról és Nagykanizsáról az eszközök kiszállítását Rijekába, ahonnét a szállítmányt hajóval vitték tovább Törökországba, majd onnét ismét teherautókon Irakba. Csak a fúrócső elfoglalt 22 tehergépjárművet.


– A berendezés első szállítmányai idén januárban érkeztek meg a Bekhme-1 fúráspontra – magyarázta az ügyvezető vezérigazgató. – Ezzel párhuzamosan elkészült itthon a 120 fős lakótábor is, amely 60 teherautón érte el a célállomást. A berendezés és a tábor felszerelését követően március végén kezdhettük meg a fúrást 50 fős magyar legénységgel és 40 helyi alkalmazottal. Jelenleg a Bekhme-1 kutatófúrást mélyítjük 3300 méter mélységben, melynek várható talpmélysége 5000 méter körül lesz.

A magyar alkalmazottak 4 hetes váltásban dolgoznak. Négy héten keresztül napi 12 óra munkát 4 hetes pihenő követ Magyarországon. A bázist a kurd hadsereg őrzi, a dolgozók havonta két alkalommal, érkezéskor és hazautazáskor hagyhatják el a telephelyet a fúráspont – Erbil–Bécs útvonalon az Austrian Airlines légitársasággal.

A Rotary először 1970-ben dolgozott ott, egészen pontosan Dél-Irakban. Azt követően szakembereik megfordultak még Ausztriában, Moldovában, Líbiában, Abu Dhabi-ban, Kuvaitban, Tunéziában, Szíriában és Albániában is. Kurdisztánban jelenleg 28 olaj- és 20 fúróvállalat működik. A jelenlegi kutatási fázisban már 6 olajvállalat – köztük a MOL – komoly szénhidrogén találatot ért el. Irak – s benne Kurdisztán – napjainkban a világ olajipari központjának számít, ezért fontos a Rotary Zrt. számára, hogy ezen a piacon jelen legyen. Juhász Ferenc megjegyezte: reményeik szerint még ebben az évben bővíteni is tudják ottani tevékenységüket.


– Irak – Szaúd-Arábia mellett – a világ legnagyobb olajkészleteivel rendelkező ország – fejtegette. – Kurdisztán az ország északi része, a Szaddam Husszein- éra alatt zárt területnek volt minősítve, ezért ott olajkutatásokat nem lehetett végezni. Ezért joggal bizakodik mindenki a sikerben és az olajtermelés rövid időn belüli felfutásában – amit az eddigi tapasztalatok alátámasztani is látszanak. 


NYOLCSZÁZ MUNKAVÁLLALÓ
A Magyarországon jelenleg lefúrt olaj- és gázkutak jelentős részét a nagykanizsai Rotary Zrt. készítette. 2010. október elseje óta öt vállalat (a Rotary Zrt., a Drill-Trans Zrt., a Drill-Car Kft., a Mobilgas Zrt., valamint a Rotary Pumping Services Kft.) összevonásával alakult ki a Rotary Fúrási Zrt. mostani formája. A jelenleg közel 800 munkavállalót foglalkoztató, majd´ 20 milliárd forintos árbevételt produkáló részvénytársaság Albániában, Irakban és Magyarországon tevékenykedik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!