Gazdaság

2011.07.14. 17:52

A spekulánsok adója? - Pénze lesz Sávolynak a Balatonringből

Habár a Balatonring ez idáig nem épült meg, a település mégis csak megharcol a bevételeiért. Januárban telekadó bevezetéséről döntött a képviselő-testület, melytől 200–250 millió forintnyi bevételt remél az önkormányzat.

Horváth-Balogh Attila

A somogy–zalai megyehatár közelében lévő település három éve került a lapok címoldalára, amikor spanyol befektetők bejelentették, hogy gyorsasági-motoros versenypályát építenek Sávolyon. Hamarosan pedig arról lehetett hallani, hogy 2009- ben már világbajnoki futamot rendeznek az újonnan megépült Balatonringen. Ám tavaly óta nincs gazdája a projektnek, a beruházás félbeszakadt, mert a spanyol konzorcium nem kapta meg a várt 15 milliárdos banki fejlesztési hitelt. A kivitelezés egyelőre tehát áll, ám a település gyarapodott egy, a beruházók által megépített csatornahálózattal, s ez sem kevés.

Most pedig - amennyiben a Balatonring területét tulajdonló cég, a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. is befizeti - újabb bevételekkel gyarapodhat az önkormányzat büdzséje. A képviselő-testület ugyanis januártól telekadót vezetett be. 

- Jogszabályi keretek közt vezettük be az új adónemet, ebben nincs semmi turpisság - jelentette ki elöljáróban Bobek József polgármester. -Telekadó településünkön eddig még nem volt, úgy gondoltuk, most meglépjük ezt a lehetőséget, hiszen mindig megkapjuk, hogy stabilizálnunk kell a költségvetést - hát most éppen ezt tesszük. A maximális mérték 100 forint négyzetméterenként. Éves szinten összességében olyan 200– 220 milliós bevételt remélünk.

Bobek József hozzátette még azt is: magától értetődő, a nagyobb méretű területek tulajdonosai többet fizetnek majd – ugyanis a beruházás hírére jó páran spekulációs céllal vásároltak ingatlant Sávolyon, melyek közül számos most meglehetősen gondozatlan. Mint azt jelezte, csaknem 3–4000 négyzetméteres területről van szó. A polgármester azt is elmondta, természetesen, a befolyó pénzt a település fejlesztésére fordítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!