Gazdaság

2011.07.04. 18:00

A jövő fűtőanyaga

Bár egyik módszer sem túl bonyolult, a biomassza energetikai felhasználása is megköveteli bizonyos feltételek teljesülését.

Szalabán Attila


Erről nemrég, a nagykanizsai inkubátorházban, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány szemináriumán tartott előadásán beszélt dr. Németh Kornél, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. városfejlesztési divíziójának munkatársa. Mint a szakember előadta, a sikerhez szükséges, hogy megfelelő mennyiségű alapanyag álljon rendelkezésre, annak jellemzőihez kapcsolódjon a hasznosítási technológia, s minderre kellően felkészültek legyenek a képzett szakemberek. Az előadó szerint rengeteg biomasszaféleség áll rendelkezésre, ha valaki fűtésrendszerét ilyennel akarja működtetni. Szalmával, fahulladékkal, tűzifával és faaprítékkal akár nagyteljesítményű kazánokat, erőműveket is lehet táplálni – utóbbi két energiahordozóval persze kandallókat, kályhákat is megrakhatunk, de erre alkalmas a pellet is. Dr. Németh Kornél az energiafűz felhasználásának gazdaságosságát is vizsgálta. Mint kimutatta, telepítési támogatás megszerzése esetén, ha az ültetvény a felhasználási helytől számított 10 kilométeres távon belül van, akkor a telepítés költségei 4 éven belül megtérülnek. A városfejlesztési divízió munkatársa 2009-es árakon alapuló számításokkal igazolta: egy 100 négyzetméteres, évente 64800 MJ hőigényű családi ház fűtése faelgázosító kazánnal oldható meg legolcsóbban – ennél drágább a földgáz, és kissé meglepő módon dr. Németh Kornél szerint még ennél is kicsit költségesebb a pelletkazán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!