Gazdaság

2011.06.20. 06:00

Határon átnyúló technika: nem csak világítanak, mérnek is a lámpák

Egy határon átnyúló projekt eredményeként a közeljövőben modern, ledes lámpákat szerelnek fel Zalakaroson. A korszerű berendezések azonban nem csak világítani tudnak majd...

Szalabán Attila

Mint azt Szabóné dr. Csányi Mariann önkormányzati szakreferenstől megtudtuk, egy szlovén-magyar pályázat sikere révén 2012-ben korszerűsítik Zalakaros közvilágításának egy részét. Az Európai Unió által jelentős mértékben támogatott tervek alapján a dél-zalai fürdőváros területén rendkívül korszerűnek számító, ledes lámpákat szerelnek fel.

- A projekt keretében összesen 81 ilyen berendezés kerül Zalakaros, és a másik két résztvevő város, Vasvár és a szlovéniai Starse közterületeire - magyarázta a szakreferens. - Az eszközök ugyanakkor nem csak világítani tudnak majd: mindegyik fel lesz szerelve különböző mérőműszerekkel, melyek például a levegőszennyezettséget, a légnyomást, a hőmérsékletet rögzítik. Az adatokat pedig kutatási célokra lehet majd felhasználni, nyilván elsősorban a meteorológusoknak, de más tudományágak művelőinek is.

Mint kiderült, a projekt tudományos hátterét a maribori egyetem biztosítja, ám az adatokat nem csak a szlovén szakemberek használhatják fel - a pályázat a fejlett környezetvédelmi technológia használata mellett éppen a szabad kutatás támogatását szolgálja.

- Zalakaros számára mindig is fontos volt a környezetvédelem, a turizmus fejlesztése mellett a város környezetbarát jellegének megőrzése - hangsúlyozta Szabóné dr. Csányi Mariann. - Emiatt örülünk annak, hogy részt vehetünk ebben a projektben, melynek sikeressége esetén ráadásul kutatási helyként is számon tartják majd településünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!