Gazdaság

2011.05.05. 05:57

A városi bérlakás nem ajándék

A bérlakás nem ajándék, hangzott el a kempingben szerdán tartott zalaegerszegi konferencián, amelyen az önkormányzati bérlemények kintlévőségeinek kezeléséről tanácskoztak a meghívottak.

Szabó Judit

A tartozások mára több városban olyan mértéket öltöttek, hogy veszélyeztetik a lakáskezelő cégek működését, említette Keresztély Dezső, a Magyar Ingatlan-gazdálkodók Szövetségének elnöke a tanácskozáson, amelyre többek között Szegedről, Debrecenből, Győrből, Szombathelyről és Budapestről érkeztek szakemberek. A zalaegerszegi Lész Kft. szervezésében zajlott rendezvényt Gyutai Csaba polgármester nyitotta meg, és rámutatott, hogy az önkormányzati bérlakásban lakók egy része visszaél a helyzetével. Többször szembesült azzal, hogy a bérlők egy része úgy értelmezte a kilakoltatási moratóriumot (amely esetükben 2009 novemberétől 2011 április közepéig tartott), hogy ha nincs kiköltöztetés, fizetni sem kell. A moratórium idején 8-8,5 milló forinttal növelték tartozásaikat a hátralékosok, említette később Pais Kornél, a Lész Kft. csoportvezetője. Gyutai Csaba leszögezte, hogy új szemléletet kell meghonosítani, mert nem tartható, hogy egyesek úgy gondolják: létfeltételeiket biztosítani kell az adófizetők pénzéből. Például közmunkát, vagy valamilyen más, közösség számára hasznos tevékenységet kell elvárni az adósoktól, mindenesetre megoldást kell találni, szögezte le.


A tanácskozás résztvevői megtudhatták, mit tettek Zalaegerszegen, Debrecenben és Budapest XIII. kerületében a kintlévőségek behajtása érdekében. Debrecenben például tíz éve csak olyan bérlők juthatnak önkormányzati lakáshoz, akik jövedelemmel rendelkeznek, emelte ki dr. Bacsáné Erdei Edit, az ottani ingatlanhasznosító, a Cívis Ház Zrt. gazdasági igazgatója. Elmondta, hogy előkészítettek egy törvényjavaslatot, amelyet Kósa Lajos készül benyújtani. A cél az, hogy a lakásbérleti szerződésekben is kiköthessenek óvadékot, ne csak a nem lakás célú helyiségek bérbeadása esetén. Ez is gátolná a tartozások felhalmozódását. A főváros XIII. kerületében többek között a fizetési felszólítások mielőbbi kiküldésével és kitartó ismételgetésével igyekeznek eredményt elérni, a szociális háló részeként pedig prevenciós központot működtetnek. Itt jó eséllyel tudnak segíteni azoknak a hátralékosoknak, aki együttműködnek és megérdemlik, hangzott el.

A kilakoltatás lehetőségével a moratórium megszűntével valamennyi önkormányzat él. Zalaegerszegen április közepétől 18 kilakoltatás vált végrehajthatóvá. Ketten önként kiköltöztek, a többiekhez bármikor megérkezhet a végrehajtó. A kintlévőségek kezelésének számos, ma is alkalmazott eszköze mellett új lehetőségeket keresnek, melyekről hamarosan tárgyal a közgyűlés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!