Gazdaság

2011.03.16. 16:57

Ötödével többet kell vetni

A múlt héten még fagyos volt a föld, legfeljebb a műtrágyaszóró gépek mozogtak a földeken. A hét végétől azonban a megye több részén megjelentek a vetőgépek.

Hajdu Péter

A gazdálkodók szeretnék minél gyorsabban földbe juttatni a tavaszi gabonát. Az ünnepi hétvége a szántókon már sok helyen munkával telt. A hirtelen enyhülésben felengedett a talaj, s mint mondják, márciusban végezni kell a vetéssel.

– Folyamatban van még a műtrágyázás és a magágyelőkészítés, és már megjelentek a megyében az első vetők is a földeken. Erre most kiváló az idő, megkezdődött a tavaszi árpa és a tavaszi búza vetőmag földbe juttatása – mondta szerdai érdeklődésünkkor Farkas Gyöngyvér, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának megbízott igazgatója.

A földművelésügyi igazgatóság vezetője hozzátette, azt már előre tudni lehetett, hogy a tavalyihoz képest idén növekedni fog a tavaszi vetésű növények aránya Zala megyében.


– Ennek az az oka, hogy tavaly ősszel a sok csapadék, általában a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudták mindazt elvetni, amit ősszel kellett volna. Becslésünk szerint elsősorban ezért, mintegy 20 százalékkal nagyobb lesz idén a tavaszi kalászosok vetésterülete, és ezt alátámasztják a termelőktől kapott friss adatok is. Legnagyobb tavaszi területnövekedés kukoricából várható, a kukorica termesztésének nagy hagyományai vannak a megyében, és szinte minden évben biztonsággal termeszthető. Míg tavaly 49 ezer 217 hektár kukoricát vetettek, addig idén 57 790 hektáron szándékoznak termeszteni. A kukoricán kívül jelentősen növekszik még a napraforgó vetésterülete is, a tavalyi 3839 hektár helyett 4727 hektáros a vetési szándék, a tavalyi 3894 hektár tavaszi árpa helyett pedig 4192 hektáron kezdik meg e takarmánygabona vetését – említette Farkas Gyöngyvér.

A megbízott igazgató elmondta továbbá, hogy a tavaszi búzával kissé más a helyzet. Tavaly 837 hektáron vetették, idén azonban csak 675 hektár a jelzett vetésterület. A csökkenésnek egyik lehetséges magyarázata az, hogy tavaszi búzából kevés volt a vetőmag.

Tófej határában mintegy 22 hektáros szépen elmunkált táblán járt többek között a vontató, mögötte vetőgéppel. Rákosa Zoltán és Horváth Lajos baki gazdálkodók és társaik egyik területén folyt a tavaszi búza vetése.


– Körülbelül 200 hektáron terveztünk tavaszi búzát, tavaszi árpából pedig 150 hektárt, és ugyancsak 150 hektárt napraforgóból. Ez attól függ, hogy a repcéből mennyit kell a tavasszal kitárcsázni. Utóbbival sajnos az a helyzet, hogy tavaly vetés után egyből 150 milliméter esőt kapott és kiveszett. Ilyen rossz még nem volt a repcénk. Most már látszik, hogy legalább a fele területről, 400 hektárról ki kell tárcsáznunk, de az is lehet, hogy az összesnek ez lesz a sorsa. Várjuk a jó időt, hogy egy kicsit meginduljon a növekedése. Aztán meglátjuk, mennyit lehet meghagyni. Ami kimegy, annak a helyére kukorica, napraforgó, és ha kapunk még vetőmagot, tavaszi árpa kerül – mondta Rákosa Zoltán.

Szerda délutánra megeredt az eső, ami egy kicsit hátráltatta a munkát. Ugyanakkor, mint a gazdálkodó elmondta, nagy szükség van már a csapadékra. Hiába volt belőle az ősszel sok, a talaj felső rétege tavaszra kiszáradt.

– Múlt héten még nem tudtunk vetni, mert fagyos volt a talaj, hétfőn álltunk neki. Igyekezni kell, mert a hónap végére be szeretnénk fejezni a búza, árpa vetését. Áprilisban már késő lenne – mondta Rákosa Zoltán.

A megye más részeiben is megkezdték a vetést, viszont aki eddig nem szerezte be, az most már nehezen jut vetőmaghoz.

– Tavaly a termelők nem vették meg a magot, mert nem tudták, milyen lesz az időjárás. Most lehetne vetni, de akinek volt vetőmagja, az már mind elfogyott. Tavaszi búza vetőmagot már egyáltalán nem lehet kapni, tavaszi árpára is van kereslet, de nehéz hozzájutni, a környékünkön már kifogytak a készletek – mondta érdeklődésünkre dr. Szabó Balázs, zalaszentgróti integrátor.


Felgyorsult a vetésforgó
● Szerdáig 1630 hektáron végeztek a magágy-előkészítéssel a 72 489 hektárból. Ahol ez megtörtént, szinte azonnal folytatják a munkát a vetéssel.
● Szakemberek szerint ott várható jó repcetermés, ahol tavaly korán elvetették. Ahol augusztus végéig nem került rá sor, ott nagyon gyengén telelt át. Zalaszentgrót térségében már tömegével kitárcsázzák az olajost.
● A repcét elsősorban napraforgóval, kukoricával helyettesítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!