Gazdaság

2010.12.15. 10:01

Élni a lehetőséggel: a szlovén-magyar gazdasági kapcsolatokról

A régió gazdasági életének szereplői számára óriási lehetőségeket rejtenek magukban a szlovéniai kapcsolatok - hangzott el a közelmúltban egy üzletember-találkozó alkalmából Nagykanizsán.

Szalabán Attila

A rendezvény előadói arra is rámutattak: meglehetősen furcsa, hogy miközben Zala második legnagyobb városa, Nagykanizsa alig 30-40 kilométerre fekszik Szlovéniától, addig gyakorlatilag nem rendelkezik semmilyen konkrét üzleti kapcsolattal a szomszéd országgal. Az együttműködésben magyar oldalról jelenleg egyértelműen Szombathelyé a pálma, s Zalaegerszeg is képes volna fejleszteni kapcsolatait.

Pedig dr. Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkára hangsúlyozta: a kapcsolatok azért is fontosak még az önkormányzatok között is, hogy azok tisztában legyenek egymás adottságaival, lehetőségeivel, többek között a befektetőket érdeklő munkaerő-piaci állapotokkal. Mint mondta, ha megjelenik egy gyárnak helyet kereső befektető Lendván, az ottani polgármester tudja tájékoztatni arról, hogy a közeli magyar településeken milyen képzett munkaerőt talál.


- Magyarország és Szlovénia kibontakozásának kulcskérdése az lesz, hogy vállalkozásaik képesek lesznek-e a határon átnyúlni, s együttműködve különböző projekteket lebonyolítani - magyarázta dr. Becsey Zsolt.

A konkrét számokról inkább Vladimir Gasparic, a szlovén külügyminisztérium gazdaságdiplomáciai és fejlesztési együttműködési főigazgatója beszélt, elöljáróban hangsúlyozva: meggyőződése, hogy Magyarország és Szlovénia nagyon jól együttműködik szinte minden területen. A főigazgató azt sem rejtette véka alá, hogy tavaly a gazdasági világválság hatására Szlovénia bruttó nemzeti összterméke 8 százalékkal csökkent, és ez leginkább az ország exportjában jelentkezett.

- Az idei harmadik negyedévben azonban már 1,1 százalékkal növekedett a nemzeti jövedelem, s elemzőink 2010. után már 2,5 százalékos emelkedést várnak, igaz, 3-4 százalékra lenne szükség, hogy gyorsan utolérjük magunkat - tette hozzá Vladimir Gasparic. - Exportunk - mely az idei első félévben már 13 százalékkal emelkedett - mintegy 70 százaléka az EU-ba irányul, legfontosabb gazdasági kapcsolataink között tartjuk számon Magyarországot, számszerűsítve a hatodik a velünk gazdasági forgalmat lebonyolító országok listáján.

A főigazgató hozzátette: Szlovéniában jelenleg szokatlanul magas a munkanélküliségi ráta, mely 2010-ben elérte 10,7 százalékot. Ennek csökkentésére a kormány külön programokat dolgozott ki, de más reformokat is terveznek, szeretnék csökkenteni az állami kiadásokat. Az önkormányzatok számára is hasznos lehet, ha tisztában vannak egymás adottságaival


 A határ két oldalán
● Zala megyét nagyforgalmú és korszerű közlekedési út, valamint villamos vasútvonal is összeköti Szlovéniával
● A határ két oldalán fekvő térségekben élők között hagyományosan jók a kapcsolatok
● A nagykanizsai egyetemi kampusz számára kiváló együttműködési lehetőséget rejt a ptuji innovációs központtal való kapcsolatfelvétel
● Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere szerint a zalakarosi fürdővendégeket szervezetten, bortúrák keretében lehetne elvinni a híres lendvai borvidékre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!