Gazdaság

2010.11.24. 18:04

Dömping a szeszfőzdékben: mennyi pálinka főtt Zalában?

A gyengébb gyümölcstermés és a legalizált pálinkafőzés miatt az ország keleti részén panaszkodnak a lepárló üzemek működtetői, hogy megcsappant a munka. Zalában egészen más a helyzet. Nagy volt a szilvatermés, és szinte folyamatosan működnek a szeszfőzdék.

Hajdu Péter

Néhány hónapja még kérdéses volt, hogy mennyien főznek majd otthon saját pálinkát, és csökken-e a bérfőzetés. Nem tudni, mennyien kaptak kedvet a legálissá vált pálinkafőzéshez, hiszen nem kell bejelenteni sem a lepárló készülék vásárlását, s ha az adómentes mennyiségi korlátot (50 fokos pálinkából személyenként 86 liter) betartja valaki, a főzést sem. Ma már a pálinkafőzési szezon közepén járunk, s bizton állítható, hogy a változás miatt nem vesztettek a bérfőzdék, sőt...

– Akik tavaly idehozták az alapanyagot, és itt főzettek pálinkát, azok idén is jönnek, sőt, új kuncsaftok is jelentkeztek – mondja Jakócs József, a várvölgyi szeszfőzde üzemeltetője.


Azt ő sem tudta megbecsülni, mennyien éltek a térségben a házi pálinkafőzés szabadságával, de mint elmondta, a főzdét igénybe vevő megrendelők azt mondták, túl drágák a lepárló készülékek, s nem akarnak otthon vacakolni. Az említett mennyiségi határig az adómentesség természetesen a bérfőzdékre is vonatkozik, s miután ez kikerült a költségekből, a főzési díj megfeleződött a megyében. A bérfőzdékben a tavalyi 1400-1500 forint helyett 700- 800 forint körüli díjat számolnak, és úgy tűnik, ez a piacot befolyásoló, döntő tényező, no meg a minőség.

– Először féltem, hogy megélhetési gondok lesznek, mivel majd otthon főznek az emberek. De most már biztos, hogy nem kell ettől tartani. Sőt, több a megrendelőm, mint tavaly volt – így Tóth Gyula, a pusztamagyaródi főzde üzemeltetője, majd így folytatja: – Szeptember 27-ig szinte nem volt munka, mert mindenki kivárt, senki sem főzetett. De miután kiderült, hogy 86 literig adómentes a pálinkafőzés, beindult a szezon. Van olyan kuncsaftom, aki a saját elmondása szerint korábban otthon főzte zugban a cefrét, de most inkább elhozza a főzdébe. Ha ez a forgalom megmarad jövőre, talán még fejleszteni is lehet a pálinkafőzdét – bizakodott Tóth Gyula.

Elmondta még, húsz éve dolgozik a szakmában, de annyi szilva, mint idén, talán csak egyszer termett.


A nagylengyeli pálinkafőzdét nehéz lenne megközelíteni a cefrés hordóktól, ha nem hagytak volna közöttük rést a bejárathoz.

– Pillanatnyilag körülbelül 250 hordóban közel 30 ezer liter cefre vár kifőzésre. Egész nap dolgozunk, de most már így is csak februárra tudok megrendelést előjegyzésbe venni – közölte Farkas Tibor, a főzde tulajdonosa. – A kiváló szilvatermés mentett meg bennünket, a többi gyümölcsből nem lett olyan sok. A másik pedig az adómentesség miatt megnőtt vonzerő. Így becsülete lett a gyümölcsnek, összegyűjtik az emberek – közölte a pálinkafőző mester.

A kisgörbői pálinkafőzde vezetője, Horváth János is úgy látja, nem ment el az emberek kedve a bérfőzetéstől, sőt, kollégáihoz hasonlóan azt tapasztalta, nőtt a szeptemberi változások után a forgalom, ami a limitált adómentességnek köszönhető.

– Én erre számítottam. Sok zugfőzde működött a térségben, de most már nem éri meg oda vinni. Aki egy kicsit igényesebb, meg sem issza azt a pálinkát. Nagyok a különbségek a szakértelem nélkül, igénytelen lepárló készülékben előállított és a bérfőzdében készített pálinkák között – osztotta meg tapasztalatait Horváth János.

Hozzátette, a jó termés ellenére nehéz volt gyümölcsöt venni, ami azt mutatja, hogy idén nem hagyták a fák alatt rothadni a termést az emberek 


MENNYI FŐTT ZALÁBAN?
Tavaly a Zalában működő főzdékben összesen 836 488 kilogramm gyümölcsből főztek pálinkát, összesen 36 641 hektoliterfok mennyiségben. Ez átszámítva 50 szeszfokos pálinkára, 73 282 liternek felel meg. Ebből 60 656 litert tett ki a vegyes gyümölcspálinka, és 12 626 liter volt a fajtánként elkülönített gyümölcspálinka. Mint a Zalaegerszegi Vám- és Pénzügyőri Hivatalban megtudtuk, országos összehasonlításban a legkevesebb pálinkát előállítók között van ezzel megyénk.



A pálinkafőzésről szóló, korábbi cikkeinket megtalálja a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!