Gazdaság

2010.10.06. 16:26

Védőrség az állatok jogaiért Zalában is

Az ország egészére, így Zalára is szeretné kiterjeszteni jelenlétét az amerikai típusú állatrendőrség mintájára megszülető, budapesti központú Állatvédőrség. Először Zalaegerszegen és Nagykanizsán indulhat el a munka.

Horváth-Balogh Attila

Az Állatvédőrség szervezésébe még tavaly év végén fogott a Cerberos Állatvédő Egyesület és a Fehérkereszt Állatvédő Liga. Mint azt Joó Istvántól, a védőrség országos elnökétől megtudtuk, céljuk az volt, hogy olyan szervezet jöjjön létre, amely képes egy állatkínzásos bűncselekményt a bejelentéstől kezdve az elkobzáson át a feljelentésig, illetve azt követően az állat rehabilitációja utáni örökbeadásig végigkísérni. Munkatársaik járőröznek, felvilágosítanak és ellenőriznek  például hogy hány négyzetméternyi élettér áll az állatok rendelkezésére.

2009-ben Magyarországon 965 esetben érkezett bejelentés a rendőrség felé állatkínzásról, ebből 303 esetben történt vádemelés  mondta.  Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 2-3 állatot ért súlyos bántalmazás. Sajnos azonban, az állatkínzások száma ennél jóval magasabb, csak a legtöbb esetben vagy nincsenek szemtanúk, vagy nem tudják, kihez fordulhatnak segítségért.

Az alapítók közt ott van az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Polgárőr Szövetség, az International Police Association (IPA) Magyar Szekciója, a Rendőrtiszti Főiskola, a Szerencsejáték Zrt., a Gastroyal Kft., valamint a magyar állatvédelmi ombudsman is. Az Állatvédőrséget először csak két megyében akarták elindítani mintaként, ám annyian jelentkeznek, hogy szinte muszáj kiterjeszteni hatókörüket az ország egészére, mondta el Joó István. A csapatba további jelentkezőket várnak, innét Zalából is.

Mint megtudtuk, Zalaegerszegen hamarosan megkezdődik az első 25 fő oktatása, ugyanis azoknak, akik az állatvédelmi őrségben akarnak tevékenykedni, komoly képzésen, felkészítésen is részt kell venniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!