Gazdaság

2010.10.25. 18:15

Bérek: A legjobban a pénzügyi és biztosítási cégek fizettek

Az idei első 8 hónapban átlagosan 2 millió 687 ezren álltak alkalmazásban a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél. Ez idő alatt a bruttó átlagkeresetek 2,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek pedig 8,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Hajdu Péter


A Központi Statisztikai Hivatal napokban kiadott tájékoztatójában szerepel továbbá az is, hogy a reálkereset 5,2 százalékos fogyasztóiár-index növekedés mellett 3,1 százalékkal emelkedett. A bruttó keresetek nemzetgazdasági szinten 2,5 százalékkal voltak magasabbak az előző évinél, a versenyszférában 4,2 százalékkal nőttek, a költségvetés területén pedig 1 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest. A költségvetési átlagkereset-csökkenés oka az volt, hogy az időszak alatt növekedett az alacsony keresetű közfoglalkoztatottak száma a költségvetési szférában - magyarázza a statisztikai hivatal, kimutatásának hátterét. Egyébként a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 202 ezer forint, a költségvetési szervezeteknél dolgozóké 199 ezer forint volt az év első nyolc hónapjában.

A KSH kigyűjtötte az egyes gazdasági ágakban fizetett béreket, s ez alapján elmondható, hogy a legjobban fizető helyek a pénzügyi és biztosítási cégek voltak, ezeken a helyeken átlagosan 439 ezer 500 forint volt az átlagos bruttó bér. Ezt követte az információ és kommunikáció 370 ezer 400 forinttal, majd a villamosenergia-, gáz- és gőzellátás 352 ezer 900 forinttal. A legkevesebbet a mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat ágazatban dolgozók érték el 138 ezer 900, valamint szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás alkalmazottai átlagosan bruttó 122 ezer 600 forint fizetéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!