Gazdaság

2010.08.06. 03:29

Kevesebb szőlő: jég és szél nehezítették a szőlőtermesztők munkáját

Idén jelentős viharkárok: jég és szél nehezítették a szőlőtermesztők munkáját, emiatt a tavalyihoz képest csökkent a szüretkor várható bormennyiség - hangzott el a nagyradai Cezar Winery Kft. pincészetében csütörtökön rendezett borászati tanácskozáson.

Szalabán Attila

A Magyar Agrárkamara Kertészeti Osztálya, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanács által közösen szervezett tanácskozáson Császár István, a Cezar Winery Kft. tulajdonosa köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Pálfi Dénes emlékezett a neves zalai szőlőnemesítőre, dr. Bakonyi Károlyra. Ezt követően a BASF és a YARA Hungária Kft. termékeivel ismerkedhettek meg a jelenlévők.

- Széles együttműködés eredményeként elkészült egy cselekvési tervjavaslat, melyet reményeink szerint a kormány magáénak fogad el - jelezte Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára. - Ezen dokumentumban rövid távú feladatként határoztuk meg a kivágási rendelet megjelentetését, a szüret idején rendkívül fontos alkalmi munkavállalás ügyének rendezését, valamint a melléktermék szabályozásának újragondolását.A főtitkár úgy fogalmazott: a középtávú teendők közé kell sorolni a jövedéki szabályozás rendezését. Ehhez mintának javasolták Ausztriát, ahol szerinte kiválóan megoldották a problémákat. Szükség lenne jövőre a bortörvény szakmaközi egyeztetésére is.
Kijelentette ugyanakkor: a szőlőkivágások, -telepítések teljes liberalizálása tragédia lenne a magyar borászati ágazat számára. - Minden évben kétszer, tavasszal rügyfakadáskor, valamint így a szüreti felkészülési időszakban rendezünk tanácskozást a bortermelőink részére - magyarázta Süslecz Árpád, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. - Ilyenkor elemezzük az aktuális helyzetet, a feladatokat.

A tanácskozáson elhangzott: a tavalyi 3,3 millió hektoliter borral szemben idén csak 3 millió hektoliteres eredményt várnak országosan a szakemberek. A zalai borvidéket sem kerülték el a bajok, a helyi termelők 10-30 százalékkal kevesebb szőlőt, illetve bort várnak, mint a 2009-es szüretkor.


Zalakaroson is ünnepelnek a borászok, csütörtökön kezdődtek meg a XIII. Karosi Bornapok. Az első napon gyermekanimációval, bábelôadással, utcabállal és Sugarloaf-koncerttel várták az érdeklődőket, akik természetesen a borházakban a környéken termett nemes nedűket is megkóstolhatták. A programok péntek délután folytatódnak a Gyógyfürdő- és a Dísz téren: a gyerekek számára lovagkori bemutatót, a felnőtteknek pedig kulturális műsort, hastáncot, és Charlie-koncertet ajánlanak a szervezôk. Szombaton középkori napot tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!