Gazdaság

2010.08.04. 06:39

Augusztustól változtak az alkalmi munka szabályai, és kisebb lett a közteher

Kisebb közteher, kevesebb adminisztráció és létszámstop - augusztus 1-jén életbe léptek az egyszerűsített foglalkoztatás új szabályai; idén ez már a harmadik fajta regula, amihez alkalmazkodni kell az érintetteknek.

Varga Lívia

 

A csonkahegyháti Fáraó Klubban egy-egy hétvégi buliban 10-14 alkalmi munkavállaló dolgozik, ami bizony komoly adminisztrációval jár, tudjuk meg a hely üzemeltetőjétől, Németh Istvántól.

- A kiskönyv megszűnése óta könyvelővel vagyunk kénytelenek megcsináltatni a papírmunkát, ami ennyi dolgozónál még a szakembernek is több órába telik - mondja Németh István, hozzátéve: míg a kiskönyv idején a klub nyitása előtt, a helyszínen ő maga is meg tudta oldani az adminisztrációt, most a szombati bulira már pénteken be kell jelentenie az alkalmazottakat, hisz a könyvelőiroda hét végén zárva. Az persze lutri, hogy a dolgozó, alkalmi mukavállaló lévén, valóban meg is jelenik-e a másnapi munkakezdéskor... - Az elmúlt négy hónap szabályozása gyakorlatilag megoldhatatlan feladat elé állította az alkalmi munkavállalókat foglalkoztató vállalkozásokat, s a könyvelők alkalmazása révén pluszköltséget is rótt rájuk. A szabályok szerint a dolgozók mindegyikével munkaszerződést kellett kötnünk, jelenléti ívet vezetni, a munkavégzés után pedig azonnal bérszámfejteni a munkabért. S bár a törvény a kötelező munkaszerződést eltörölte, a könyvelőt továbbra sem tudjuk nélkülözni.

- Az új rendelkezés a több alkalmi munkavállalót foglalkoztató kisvállalkozások nagy részét teljesen ellehetetleníti, eztán ugyanis csak az állandó alkalmazottak létszámának arányában lehet alkalmi munkaerőt felvenni - veszi át a szót Kiss Ferenc, a könyveléssel foglalkozó Spontán Bt. ügyvezetője. - Kérdés, hogy a csonkahegyhátihoz hasonló klubok, ahol havonta mindössze két alkalommal tartanak rendezvényt, s így a főállású foglalkoztatás szóba sem jöhet, hogy tudják majd megoldni ezt a korábbi 10-15 helyett 1-2 alkalmi munkavállalóval...

 

Egy egyéni vállalkozó ugyanis, akinek nincs főállású dolgozója, mindössze egy főt foglalkoztathat alkalmi munkában, azok a cégek, ahol a statisztikai létszám egy és öt között van, kettőt alkalmazhatnak, a hat és húsz fő között foglalkoztató társaságok négy alkalmi munkavállalóval egészíthetik ki dolgozói létszámukat, míg a húsz fősnél nagyobb vállalkozásoknál a létszám húsz százalékát tehetik ki az alkalmi munkások.- Könnyebbség, hogy a létszámkeretet a munkaadó adott évben egyenlőtlenül beosztva is felhasználhatja, ám a megmaradt keretet a következő évre nem viheti át - figyelmeztet Nika László, hozzátéve: az augusztus 1-jéig alkalmi munkavállalói könyvvel ledolgozott s az egyszerűsített foglalkoztatásban eltöltött napokat az új törvény szerinti időtartamok számításánál nem kell figyelembe venni, a mezőgazdasági, turisztikai idénymunkánál pedig nem is korlátozták a foglalkoztatható létszámot.

A törvény időbeli korlátot is meghatároz. Idénymunka esetén, azonos felek közt a munkaviszony időtartama egy éven belül nem haladhatja meg a 120 napot. Nem változtak viszont az alkalmi munkára vonatkozó szabályok: itt folyamatosan legfeljebb 5 napig, egy hónapban 15 napig, egy évben pedig 90 napig vehető igénybe a kedvezményes foglalkoztatás.

- A közteher mértéke a korábbinál kedvezőbb, eddig ugyanis a nettó munkabér 30 százalékát kellett a munkaadónak ilyen címen befizetnie - folytatja dr. Nika László. - Augusztustól azonban idénymunkanál 500 forint, míg alkalmi munkánál 1000 forint a közteher naponta, függetlenül a kereset nagyságától s a napi munkaidőtől. Ám akit egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmaznak, nem minősül a társadalombiztosítás szerint biztosítottnak, nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra és álláskeresési ellátásra azonban jogosultságot szerez. Utóbbi alól persze kivétel az, aki regisztrált álláskeresőként járadékot kap. A korábbiakkal ellentétben ugyanis a munkában töltött napokon nem szüneteltetik az álláskeresési járadék folyósítását.

Fő szabály szerint eztán nem kell egyszerűsített munkaszerződést kötni, a munkaviszony ugyanis azzal jön létre, ha a foglalkoztató az adóhatóságnál a munkavégzés megkezdése előtt bejelenti a foglalkoztatást, mondja dr. Nika László. Persze, ha a munkavállaló kéri, vagy a (nem elektronikus bevallásra kötelezett) munkaadó úgy dönt, a munka megkezdésééig írásba foglalhatják a szerződést.A bejelentés történhet elektronikus úton, az ügyfélkapun vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül, s decembertől sms-ben is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!