Gazdaság

2010.07.22. 02:29

Kazánosok a KF-ben: a megújuló energiában bíznak

Nem túl gyakori, hogy kis- és közepes nagyságú vállalkozások a rendkívül költséges és időigényes kutatás-fejlesztésben (KF) jeleskednek. De a zalaszentgróti Uniferro Kazán- és Gépgyártó Kft. a harmadik KF-es pályázatban vesz részt.

Hajdu Péter

 

- A Pécsi Tudományegyetem keresett meg bennünket, mivel gyártóbázisra volt szüksége, és mi a kazángyártásban nem kis múlttal rendelkezünk. Az országban rajtunk kívül egy cég van még, amelyik ezen a szakterületen dolgozik, azaz kazánokat, kazánházi berendezéseket és ipari méretű, komplett hőszolgáltató egységeket gyárt - mondja Czuczai Zoltán, az Uniferro ügyvezetője, amikor a cég KF-ben elért eredményeiről beszéltünk.

- Az első sikeres projekt, amiben részt vettünk, 2006-ban indult, és 2008-ig tartott. Olyan kazánt kellett kifejleszteni, amely mezőgazdasági melléktermékek keverékével üzemel. Az alap tüzelőanyag a faapríték, amihez bizonyos receptúrával gabona szalma, kukoricaszár, és más mezőgazdasági melléktermékek keverhetők. Abban az első kutatás-fejlesztési projektben elkészítettünk egy ipari kazánt, amit a folyamatos kísérletezéshez ma is használunk, és nem mellékesen télen a cég fűtési költségeit körülbelül a felére tudtuk csökkenteni a segítségével - mondja az ügyvezető, az Uniferro telephelyén berendezett hőközpontnál.

 


Czuczai Zoltán elmondta továbbá, hogy az első kutatás-fejlesztési projekt tulajdonképpen kísérleti célokat szolgál. E kísérletsorozatban a megújuló energia felhasználásában rejlő további lehetőségek megismerése és felhasználása a cél. A 2006-os eredményt aztán további közös pályázatok követték. A következő tender 2007-ben kezdődött, és idén év végén lesz a projekt zárása.

- Ebben egy úgynevezett BioDryert gyártunk az előző projekt tapasztalatainak továbbfejlesztésével. Ez egy mezőgazdasági szemestermény szárító lesz, aminek aprított szalma, vagy más energianövény a tüzelőanyaga. Ezekre a kutatás-fejlesztési pályázatokra konzorciumok alakulnak, ebben a projektben az Uniferro a szárítástechnológiát hozó TegaVill Kft.-vel, a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) és az FVM kutatóintézetével együtt vesz részt. A megújuló energiát felhasználó harmadik sikeres projekt idén indult, és 2012 márciusában lesz a projektzárás. A lényege, hogy biogázból metán hatékony előállítását valósítjuk meg állattartó telepek hulladékaiból. Ez egy kísérleti biogázüzem lesz, ami újszerű elméleten alapul. Az állati hulladékból termofil fermentációval állítjuk majd elő a metán gázt, de a jelenleg elérhető rendszereknél jóval olcsóbban kell ezt megvalósítani. Az elsődleges célkitűzésünk az volt, hogy az így nyert gázt a vezetékes földgázhálózatra vissza lehessen termelni, de ezt sajnos a jogi háttér hiánya ma még nem teszi lehetővé. Így majd elsősorban nagyobb üzemek gáz, vagy elektromos energia szükségletét tudja ellátni, utóbbihoz még egy gázturbinát kell beilleszteni a rendszerbe - magyarázza a zalaszentgróti cég ügyvezetője a jelenleg futó KF-es fejlesztést, amelyet ugyancsak a PTE-vel és az egyetem kutató központjával, valamint a szegedi egyetemmel és egy villányi céggel konzorciumban folytatnak.

Arra a kérdésre, megéri-e KF-es pályázatokban részt venni, a cég vezetője elmondta, ez a pályázati kategória egyrészt 75 százalékos támogatottságú, másrészt a kísérletekben, fejlesztésben szerzett tapasztalatokat fel tudták használni a szakmai területükön, a napi munkájukban is. Továbbá emlékeztetett rá, előbb-utóbb be kell indulnia jelentősebb méretekben a megújuló energiát hasznosító technológiák alkalmazásának. Ebben Magyarországnak uniós kötelezettsége van, s e fejlesztő munkával igyekeznek megalapozni a jövőt.

Az Uniferrónál két szálon, fele-fele arányban oszlik meg a termelés a sorozatgyártású és az egyedi igényekre szabott termékek között. Czuczai Zoltán ügyvezető elmondta, tavaly jó évet zártak, amit idén nem tudnak megismételni. Visszaestek a beruházások,  20-30 százalékkal kevesebb az idei megrendelésállományuk. Így várhatóan 900 millió,   1 milliárd forint körülire csökken az idei forgalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!