Gazdaság

2010.07.28. 09:37

Az ár bizalmas adat? Vizsgálják az eszközbeszerzést a kórházban

Fontos dokumentumok, megrendelőlapok, számlák és egy hangfelvétel is kikerült a kanizsai kórházból a közelmúltban. A dokumentumok több képviselőhöz is eljutottak. Mivel a kikerült iratok alapján felmerült a gyanú, hogy visszaélés történt egy tavalyi beszerzés során, ezért az önkormányzat vizsgálatot indított. A kórház főigazgatója koholmánynak tartja a vádakat.

Sámel József

A belső viszályok, illetve a külső támadások 2006-ban kezdődtek a kórházban, azután, hogy dr. Szabó Csaba főigazgatót Marton István polgármester a helyi Fidesz-frakció segítségével eltávolította az intézményből. Az új főigazgató, dr. Kovács József lett, akit néhány hónap elteltével már több szakorvos is keményen bírált. Lapunk annak idején többször foglalkozott a fül-orr-gégészeti és más osztályok gondjaival, az orvosok elvándorlásával. A főigazgatót végül a képviselő-testület mentette fel, s ebben nagy szerepe volt az elhíresült CT-beszerzésnek is. Dr. Bátorfi Józsefet ezt követően nevezte ki a közgyűlés az intézmény főigazgatójává.

Ám pár hónapnyi csend után ismét felerősödött a békétlenség. Nemrég belső dokumentumok is kikerültek a kórházból. Az anyag névtelen összeállítója lapunkhoz is eljutatott egy-egy példányt a lefénymásolt iratokból, s némi útmutatást is mellékelt a szerinte korrupciós ügy megértéséhez.

Mint írta: tavaly novemberben a kórház radiológiai osztályán meghibásodott a 7 éves röntgen átvilágító berendezés. Sajnálatos módon egy hónapon belül három különböző egység mondta fel a szolgálatot a készülékben, elsőként az indítókártya (ezt novemberben meg is javítatták), majd a röntgencső, s végül a vezérlőkonzol is. Ezzel szinte egyidőben a kórház 110 millió forintos eszközbeszerzésről szóló támogatási igényt nyújtott be az önkormányzathoz, amit a testület jóvá is hagyott. A közgyűlés elé terjesztett eszközlistán a röntgencső is szerepelt, 8,1 millió forintos áron.

A levél írója szerint a röntgencső beszerzése kapcsán több törvénysértés is történt. A vádak között szerepel, hogy átverték az önkormányzatot, mivel a röntgencsövet alacsonyabb áron, 6,8 millió forintért is be lehetett volna szerezni. Bizonyítékként egy erről szóló árajánlatot, illetve megrendelést is mellékelt az anyag összeállítója, aki egyébként azt is tudni véli, hogy hamis megrendelés is keletkezett azért, hogy az alkatrészt magasabb áron vetethessék meg az önkormányzattal.

Információink szerint egy hangfelvétel is készült, melyen az hallható, hogy az önkormányzat felé leadott műszerlistára milyen (a lealkudott vagy az eredeti) áron írják-e be a röntgencsövet.

Azt persze nem lehet tudni, hogy az ismeretlen dokumentum összeállítása kerek egész-e, vagy csak egy kimazsolázott szelete a kórházi ügymenetnek.

- Az én postaládámba is dobtak olyan anyagot, melyben a kórházi beszerzésekről szóló dokumentumok szerepeltek - mondta Tóth László szocialista képviselő. - A pénzügyi bizottság elnökeként nemcsak jogom, de kötelességem is a közpénzek felhasználásának figyelemmel kísérése. Jelen esetben is azért tettem fel a kérdéseket, mert szeretnék tisztán látni a kórházi beszerzések ügyében.

Az önkormányzat Tóth László kérdései alapján belső vizsgálatot indított, ám ez a mai napig nem zárult le, időközben ugyanis újabb kérdések merültek fel, melyek a röntgencső árát, a beszerzés körülményeit, a több megrendelőlap és számla valódiságát firtatják.

- Szomorúnak tartom, hogy már több éve nincs nyugalom a kórház körül, mintha valaki vagy valakik abban lennének érdekeltek, hogy rossz hírét keltsék az intézménynek - fogalmazott Cseresnyés Péter (Fidesz), alpolgármester. - A képviselők által feltett kérdésekkel nincs probléma, nyilván olyan információk jutottak el hozzájuk, amelyeket szeretnének tisztázni. A kérdések nagy részére megérkeztek a válaszok, arról pedig majd a testületnek kell döntenie, hogy ezek kielégítőek-e vagy sem. Ha igen, akkor lezárható az ügy, ha nem, akkor az önkormányzatnak további lépéseket kell tennie.

A kórházi ügyekkel kapcsolatban dr. Bátorfi József főigazgatót is megkérdeztük, aki előljáróban leszögezte: áll bármilyen vizsgálat elé, a lelkiismerte tiszta, épp ezért viseli nehezen, hogy újra és újra megpróbálják befeketíteni.

- Tavaly decemberben a betegellátásban nélkülözhetetlen röntgen két alkatrésze (a röntgencső és a konzol alaplap) meghibásodott, ezért azok sürgős cseréjéről azonnal intézkednünk kellett - jelezte a főigazgató. - A két alkatrészt a kizárólagos gyártó és forgalmazó cég az ellenérték megfizetéséig tulajdonjogának megtartása mellett kicserélte. A röntgencsőről szóló számlát négy hónappal később, kamatterhek nélkül, saját erőből rendeztük, várva a tavaly novemberben jóváhagyott, eszközbeszerzéseinket támogató önkormányzati forrást. A konzol alaplapra a beszállító árkedvezményt adott. Ennek dokumentálásáról sajnos hibás tartalmú szállítói értesítést kaptunk, amit a cég ezután többször is helyesbített. A kórház vezetéséhez intézett képviselői kérdések egy részének hátteréül ez a kórházból kikerült, téves értesítés szolgált.

A főigazgató hangsúlyozta: végtelenül elszomorítja, hogy valaki vagy valakik belső dokumentumokat szivárogtatnak ki az intézményből. Ez a légkör nem szolgálja a kórház érdekét, s ő maga is örülne, ha kizárólag a gyógyító munkával tudnának foglalkozni.

Információink szerint az ügyben a rendőrség is nyomoz.




 A röntgencső gyártóját is megkerestük, ám kérdéseinkre (mennyibe került az alkatrész, voltak-e hibás számlák), nem kaptunk választ. Csupán annyit közöltek: tavaly decemberben valóban kicseréltek egy általuk gyártott röntgencsövet Kanizsán, ám az ár bizalmas kereskedelmi adat. A cég jelezte: az értékesítés a szokásos gyakorlatnak megfelelően, a hazai közbeszerzési szabályokat betartva történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!