Gazdaság

2010.06.02. 02:28

A magyar borászat jövője nagyban függ a kisbirtokosoktól is

A III. Vinalia Canisa kétnapos borünnepén, a kisbirtokok és kispincészetek országos borversenyén az ágazatot érintő kérdésekről váltottunk szót a szakmai zsűrit vezető Zilai Zoltánnal, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával.

Kelemen Valéria

A nemzetközi borversenyeken is gyakorta zsűriző Zilai Zoltán kiemelte: a nagykanizsai megmérettetés olyan speciális borverseny, mely az egy hektárnál kisebb szőlőültetvénnyel rendelkező termelők körét szólítja meg.


- Miért fontos külön foglalkozni a kistermelőkkkel?

- Ezek a kisbirtokosok nem nagy mennyiségben állítanak elő bort, sok esetben csak házi fogyasztásra, s valószínűleg nem is a legmodernebb technológiával, éppen ezért úgy gondoljuk, hogy ennek a termelői körnek igen nagy szüksége van a segítségre - fogalmazott Zilai Zoltán. - Abban kell őket támogatnunk, hogy a technológiájuk fejlődjön, minőségben tudjanak egy kicsit közeledni a nemzetközi és hazai élvonalhoz, s próbáljanak egyre jobb, finomabb és értékesebb borokat előállítani. Ez nem önzetlen cél, mert hisszük, hogy a magyar borászat hosszú távú jövője és a hazai borfogyasztási kultúra nagyban függ ezektől a termelőktől is. Mert az általuk előállított bor, az ismerősökön keresztül sok emberhez eljut, sokaknak formálja a borról kialakított véleményét és képét. Tehát elemi érdeke a magyar borkultúrának, hogy ez a jelentős termelői kör egyre jobb nedűket készítsen.

- Nagyon magas szintű és objektív mércével kerültek megmérettetésre a kistermelői verseny borai. Mi célt szolgált ez a szigorúság?

- Ami eredményt kapott a szőlősgazda a bemutatott boráról, az neki valóban olyan támpont lehet, ami eligazítja abban: hol is tart a minőségfejlesztés útján? Nem csak pontoztuk a borokat, borprofilt és aromalistát is készítettünk, így olyan további szakmai leírást kaptak a borukról, melyek még inkább kézzelfogható problémákat vagy értékeket nevesítenek a bírálók részéről, mintegy tanácsként is szolgálva. Ha pedig a termelő ezeket a véleményeket elfogadja, akkor innentől neki sokkal könnyebb megerősítve a jó úton haladni, illetve a meglévő problémákat megoldani és kijavítani.

- A versenyek többsége nemcsak a termelőknek, hanem a piacnak, a fogyasztóknak is szól.

- A kisbirtokosok borversenye is próbál a maga eszközeivel nyilvánosságot teremteni, hiszen az eredmények eljutnak a fogyasztókhoz is. A Vinalia Canisának az is egy nagyszerű programeleme, hogy a versenyen kósolt és bírált borokat a nagyközönség is megismerheti, megkóstolhatja. Mégpedig úgy, hogy mellettük látja a komplex bírálati lapokat: a részpontokkal, a borprofillal és az aromalistával együtt. Kóstolás során pedig az adott borról szerzett élményüket össze tudják vetni a hivatalos értékeléssel. Ezt a szisztémát a magyar borkultúráért 1991 óta dolgozó társaságunk vezette be, mely immár 18 éve rendezi meg a VinAgora nemzetközi borversenyt. Régóta zsűrizek a kanizsai borversenyen, s örömmel tölt el, hogy most az utóbbi idők legszínvonalasabb borminőségét találtuk. A szembetűnő minőségjavulás egyik eleme az itt folyó szakmai munka, a másik pedig, hogy a 2009-es év valóban nagyon jó évjárat volt.


A Zilai Zoltán vezette Magyar Szőlő- és Borkutúra Nonprofit Kft. 1992 óta rendezi meg a VinAgora nemzetközi borversenyt, hazánk egyetlen olyan viadalát, mely a világ tíz legjelentősebbje közé tartozik. A Vinalia Canisát a szervező Förhénci Horváth Gyula hívó szavára baráti gesztusként segítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!