Gazdaság

2010.02.17. 11:04

Brutálisan drágul a cigi: ezer forint felett lehet egy doboz 2018-ra

Ha Magyarország érvényesíti az Ecofin által 64-ről 90 euróra emelt jövedéki adót, s jelenlegi 57 százalékról 60 százalékra emelt közterhet a cigarettánál, akkor 2018-ra a jelenlegi 550 forintos dobozonkénti átlagár átlépheti az ezer forintot - írja Napi gazdaság szerdai száma.

zaol.hu

Magyarország jelenleg a cigaretta súlyozott átlagárban (ezer szálra vetítve) eléri a 64 eurós és 57 százalékos kötelező jövedéki-adó szintet, így komolyabb erőfeszítéseket nem kell tennie a Pénzügyminisztériumnak a korábban vállat közteherszint tartásához.

Az Ecofin döntése szerint 2014 és 2018 között a nyugati tagországok 300 szálban korlátozhatják az átmeneti időszakot alkalmazó tagállamokból - például Magyarországról - érkező adómentes cigarettabehozatalt, szemben a mostani 800 szállal – írja az origo.hu.

Amennyiben a magyar kormány a fokozatosság híve lesz, akkor évente nagyjából 4-5 százalékos emelésre kényszerül kizárólag az uniós adóemelés miatt.

Ez a drágulás nem lenne kiemelkedő az utóbbi évekhez képest. A KSH a legnagyobb áremelést 2003-2004-ben regisztrálta, amikor 18,3, illetve 18,9 százalékkal emelkedtek a dohánytermékek árai, döntően a jövedéki adó emelése miatt, de a drágulás némi termelői áremelést is tartalmazott. Azóta egy számjegyű éves drágulásokat regisztráltak a statisztikusok, a termelők az elmúlt két évben nem emelték áraikat.

Az uniós logika szerint a magasabb adó magasabb árszintet jelent, ami a fogyasztás csökkenéséhez vezet. A tapasztalatok szerint azonban inkább az a jellemző, hogy a vásárlók az alacsonyabb kategóriájú termékek felé fordulnak, így áremelkedés nem veti vissza számottevően a cigi-forgalmat - írja a portál egy országos lefedettségű hálózatot fenntartó cég adataira hivatkozva.

Forrás: KSH, MTI, origo.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!