Gazdaság

2009.12.11. 03:28

Villamos távvezeték Zalából Szombathelyig

Felsőpáhok - Nyugat-Magyarország villamosenergia-ellátásában kiemelt jelentőségű beruházást avattak fel tegnap a nagyfeszültségű ellátórendszer felsőpáhoki alállomásán.

Szalabán Attila

Ezt hangsúlyozta többek közt az átadási ünnepségen Tari Gábor, a tulajdonos és beruházó Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) vezérigazgatója.

Kiemelte, hogy a létesítménynek nagy szerepe van az ellátási biztonság erősítésében. Említést tett arról is, hogy az átviteli hálózat korszerűsítési stratégiája másfél évtizede elkészített, két évenként aktualizálásra kerülő, 2010-ig szóló program szerint zajlik.

A most elkészült távvezeték e folyamat huszonnyolcadik lépését jelenti. A következetes végrehajtási gyakorlat adott biztonságos hátteret a munka pontosan ütemezhető előkészítéshez és nem utolsósorban a zökkenőmentes kivitelezéshez.

Korábbi beruházásokhoz kapcsolódóan ezúttal olyan szakasz készült el, amellyel az észak-dunántúli ellátó rendszer gyűrűje zárult be. Ez lehetővé teszi, hogy üzemzavar vagy feszültségmentesítést igénylő karbantartás esetén a régió ellátását automatikusan átvegye a gyűrű más szakasza. Emellett az új szakasz a nemzetközi energiakereskedelem lehetőségeit is javítja. Mindezeken túl még fontos tranzitcélokat is szolgál, erősíti az európai szállító hálózatot.

A tizenegy milliárdos költség 10 százalékát, valamint a tervezési díj felét uniós pályázati programon nyert támogatásból biztosította a MAVIR, a fennmaradó részt hitelekből átviteli díjakból finanszírozzák.

A mintegy hetvennyolc kilométernyi hosszúságú nyomvonalat 2005-ben jelölték ki, majd 2008 tavaszán jutottak a jogerős engedélyhez. A felsővezeték Zala és Vas megyében összesen huszonhét település közel ezer ingatlanán halad át, melyek tulajdonosainak száma meghaladja a háromezer főt. Számos esetben egyedi megállapodásokkal szerezték meg adott helyeken a kiviteli munkavégzéshez való jogot.

A nyomvonalat a szigorú környezetvédelmi előírások maradéktalan betartásával határozták meg, s mindezen körülmény messzemenően érvényesült a kivitelezés során is, figyelemmel a technológiára, a felhasznált anyagokra, sőt, az oszlopok elhelyezésénél tájvédelmi szempontokra is ügyeltek. Igyekeztek minimalizálni a létesítendő erdőnyiladékok méretét, a kivágott fákat telepítéssel pótolták.

A tartóoszlopok alapozási munkáit a múlt év júliusában indították. Az oszlopok magassága a terepviszonyokhoz alkalmazkodva 46-64 méter között változik. Összesen 150 tartó- és 70 feszítőoszlopot telepítettek, a rögzítésekhez mintegy 12,5 ezer köbméternyi betont használtak fel.

A próbaüzem két hete megkezdődött és sikeresen lezajlott. A műszaki tájékoztatást követően a szolgáltatók, az üzemeltetők, a partnerek és a sajtó képviselői körében történt meg a vasi és a zalai állomás végleges összekapcsolása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!