Gazdaság

2009.11.27. 11:00

Flextronics: 900 fős létszámbővítés

Az év eleji leépítések után kedvezően változott a helyzet a Flextronics zalai ipari parkjában. Mintegy 900 fős létszámbővítést hajtottak végre a zalaegerszegi cégnél. Ennek hátteréről érdeklődtünk.

Hajdu Péter

Az igazgató hozzátette, a megjelentek jelentős része megtagadta a teszt megírását, illetve közölte, hogy szándékosan hibásan töltötte ki.

- Hányan dolgoznak most a cégnél?

- Zalaegerszegen jelenleg 4900-an dolgoznak a Flextronics-gyárakban a nyár eleji 3900 fős létszámmal szemben, országosan pedig a Flextronics csoportnak több mint 6500 saját munkavállalója van. A szezonalitás miatt változó, éves átlagban ezer főt munkaerő-kölcsönző cégektől alkalmazunk.

- Mennyire akarják, tudják felfuttatni a gyártást?

- Elektronikai beszállítóként a Flextronicstól elvárás, hogy a piaci változásoknak maximálisan megfeleljen, ezeket rugalmasan kezelje. Ezért az évenkénti csökkenési, növekedési ciklusok megszokottak. A tavaszi létszámesés után augusztus elejétől növekedés indult meg, amely mögött egy jelenlegi vevőnk új termékének gyártása áll. Áprilistól a nyár elejéig dolgoztunk egy termék bevezetésén és felfuttatásán, ennek eredményeként elnyertük egy újabb okostelefon szeptembertől történő gyártását. Most is ennek a felfuttatása folyik négy műszakban. Várhatóan november végére tudjuk a tömeggyártási sebességet és az elvárt hatékonyságot elérni. A karácsony közeledte biztosítja, hogy a megrendelési volumen a várthoz képest is hétről hétre növekedjen.

Hetényi Márk elmondta továbbá, hogy az egyik termékükből az elmúlt két hónaptól máig a tervezett mennyiség kétszeresét kell kiszállítaniuk, ami szintén létszámnövelést tett szükségessé, s az előrejelzések alapján januártól sem várnak a korábbi évekhez hasonló visszaesést. A termelés volumene stabilizálódni látszik jövő év első felére.

- Milyen üzletágakban érdekelt az elektronikai cég?

- Az elektronika összes szegmensében érdekeltek vagyunk. Magyarországon a telephelyeink kellően diverzifikáltak ahhoz, hogy az EU és a környező országok piacait megcélzó, és potenciális vevőink számára professzionális és költséghatékony megoldásokat tudjunk nyújtani. A diverzifikáció révén magyarországi telephelyeink az elektronikai iparág főbb szegmenseinek - mobil és híradástechnikai, szórakoztató elektronikai, számítástechnikai, autóipari elektronikák, valamint elektronikai infrastruktúra üzletágak - magas szintű szolgáltatást biztosít. Nemcsak a nyomtatott áramkörök összeszerelésével foglalkozunk, de műanyag-fröccsöntéssel, termékösszeszereléssel és -csomagolással, logisztikai szolgáltatásokkal, valamint javításokkal is - folytatja Hetényi Márk.

- A Flextronics azok közé a nemzetközi cégek közé tartozik, amelyek a piaci hatásokra nagyon gyorsan reagálnak, s továbbadják. Mennyire tartós a jelenlegi helyzetük?

- A Flextronics valóban olyan vállalat, amely a vevők által diktált tempót nagyon gyorsan képes követni. Látni kell azt, hogy ez hosszú távon versenyelőny, amiből a munkavállalóink és az ország is profitálni tud. Bár a gazdasági válság hatásait a Flextronics sem tudta teljesen elkerülni, fontos hangsúlyozni a most zajló fejleményeket: jelentős vevői térnyerés miatt a Flextronics Magyarország növekvő eredményeit, a stabilizációs csomagunk után bekövetkezett munkaerő-felvételt, és egy kibontakozó hosszú távú magyarországi stratégiát, amely a stabil sikerekre és a helyi tudásra épít. Az iparágban a jelenlegi helyzet mindig épp az előző pillanatig, ha úgy tetszik, az előző napig tart. Az iparág nagyon gyorsan fejlődik, és a Flextronics csak akkor maradhat versenyképes, ha a változásokat képes valós időben magáévá tenni és hasonlóképpen fejlődni. A Flextronics-csoport büszkén mondhatja, hogy erősebb lett a válság végére, mint azelőtt volt - mondta Hetényi Márk.


A CÉG ÚJ HÚZÓTERMÉKE
A Flextronics új húzótermékéről, az októbertől gyártott új okostelefon paramétereiről Moórné Kercsmár Rita zalaegerszegi gyárigazgató elmondta, árban magasabb kategóriájú a többinél, de számos olyan funkcióval, olyan adat- és letöltési sebességgel rendelkezik, amit más gyártók termékei egyelőre nem tudnak. Optikai panel, 3G, WiFi, bluetooth, e-mail opció, 3.2 megapixeles kamera autofókusszal, vakuval, digitális zoommal kapott helyet a 122 grammos telefonban, amit a napokban Németországban és Angliában dobtak piacra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!