Gazdaság

2009.10.09. 08:23

Milliárdos kampányspórolás

Budapest - Az új kampányfinanszírozási törvény - már persze ha elfogadják - sokat segíthet az illegális kampánypénzek visszaszorításában. A tervezetről Hack Péter jogászt kérdeztük.

PLT

- 2007-ben már elkészült egy javaslat a kampányfinanszírozás érdemi átalakítására, ám a politika mégsem tudta elfogadni a javaslatot. Mi várható a mostani tervezettől?

- A tervezet a pártok között korábban létrejött megegyezésekre épül. Készítői arra törekedtek, hogy összegyűjtsék azokat a kérdéseket, amelyeket a pártok korábban nem vitattak, és kikerüljék azokat a pontokat, ahol a nézetkülönbség áthidalhatatlan volt. A kampányszámla ügyében, és a pénzmozgások átláthatóvá tétele kérdésében a pártok korábban már egyetértettek, ezért bízhatunk abban, hogy ezt a javaslatot nem fogják elutasítani.

- A választásokon jelenleg egy jelölt hivatalosan és legálisan egymillió forintot költhet saját népszerűsítésére, ezt az összeghatárt a tervezet ötmillióra emelné.

- A jelöltenként egymillió forintos határ 1997 óta hatályban van, azóta a választásokon - szakértői becslések szerint közel harmincszorosan - túllépték ezt a keretet a pártok. A Képmutatás.hu mozgalmat létrehozó szervezetek erre az elképesztő képmutatásra akarják felhívni a figyelmet, és a javaslat készítői ezen a helyzeten akarnak változtatni. Meg akarják szüntetni a gyakorlatot, hogy a kampányfinanszírozás több mint kilencvenöt százaléka a jövőben is illegálisan történjen. Fontos, hogy a javaslatban szereplő keret nem a költségvetésből, nem az adófizetők pénzéből jön össze, hanem a pártoknak magánszemélyektől vagy cégektől kapott adományaiból. A törvényjavaslat ezeket a pénzeket átláthatóvá teszi, azáltal, hogy ismertté válik, ki mennyi pénzzel támogat egy jelöltet vagy egy pártot, és azt a pénzt mire költik.

- Jelentene-e költségcsökkentést, ha a kampány hossza hatvan napra rövidülne?

- Számoljunk utána, hogy a kampányban egy párt egy nap alatt mennyi pénzt költ televízió-, rádió- és újsághirdetésre, plakátra, szórólapra. Ez pártonként és naponta akár ötven- és százmillió forint közötti összeg is lehet. Ha tizenkét nappal csökkentjük a kampányidőszakot, a pénzköltést akár milliárdos összegekkel is redukálhatjuk.

- A kampányszámla intézménye nem először merül fel a pénzek nyomon követhetősége érdekében.

- A tervezet szerint minden jelölt és minden jelölő szerv köteles lenne a kampány idejére kampányszámlát nyitni. A kampányra gyűjtött pénzek és a kampányra fordított kiadások csak erről a számláról történhetnének. A pénzmozgásokról a pénzintézet számlakivonatot küld az Állami Számvevőszéknek, amely honlapján közzéteszi az összes kampányszámla adatait. Így minden pénzmozgás a nyilvánosság számára megismerhető és követhető lesz, akár egy laikus állampolgár számára is.

- Miért került ki a tervezetből a párttámogatási összegek emelésének kérdése?

- A javaslat a pártfinanszírozás egész kérdéskörének rendezését egy későbbi jogalkotási lépésre bízza. Ennek oka, hogy radikálisan eltér egymástól a pártok álláspontja ebben a kérdésben. Az egyik oldal megszüntetné azt a lehetőséget, hogy jogi személyek, vagyis cégek és vállalatok pénzügyi támogatást nyújtsanak a pártoknak, csak a magánszemélyek támogatását tenné lehetővé, illetve a költségvetésből nyújtana átlátható módon támogatást a pártoknak. A másik álláspont számára viszont a költségvetési támogatás teljesen elfogadhatatlan. Sőt, van olyan álláspont is, amely a kampányból teljesen kizárná a sajtó- és médiahirdetéseket - vagyis a kampány legköltségesebb részét megszüntetné - és csak az aktivisták által folytatott meggyőzésnek teremtene lehetőséget. Ennek a bevezetése azonban lehetetlen a következő választáson, hiszen az áttérés a pártok részéről legalább egy, de inkább kétéves felkészülési időt igényelne.


Arra a kérdésre, elképzelhető- e az, hogy a jövő évi választási kampány már az új rendszer alapján folyjon le, Hack Péter úgy válaszolt, erre minden lehetőség adott. Ha a javaslatot a pártok benyújtják a parlamentnek, november végére el lehet fogadni a törvényt, és a tavaszi választásokat már az új szabályok alapján lehet lefolytatni.


Szerző: Házi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!